Sjukresor och färdtjänst

Patientboende – patienthotell

Du som reser långt för en behandling eller undersökning kan behöva övernatta i den stad där du får vård. Ibland finns möjligheten att bo på ett så kallat patientboende eller patienthotell.

Det är reglerna i regionen där du är folkbokförd som gäller för dig. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.

Var finns patientboenden?

Ett patientboende ligger i närheten av det sjukhus eller den mottagning som du ska besöka.

Boenden för barn och deras familjer

På vissa sjukhus finns det boenden som är anpassade för barn som får vård. Där kan barn bo tillsammans med närstående under tiden behandlingen pågår.

Västra Götaland

Patientboende i Västra Götaland

De här möjligheterna till övernattning finns i Västra Götaland. Övernattning kan i flera fall erbjudas till såväl patienter som närstående.

Borås

SÄS-hotell är ett vårdhotell som ligger vid Södra Älvsborgs sjukhus. Hit kommer du på remiss från din läkare. Ditt vårdbehov avgör om du blir erbjuden ett rum här.

Göteborg

Övernattningsrum vid Högsbo sjukhus erbjuder övernattning till dig som ska genomgå operation eller behandling på Sahlgrenska sjukhuset och inte bor i Göteborgsområdet.

Ronald McDonald Hus erbjuder familjer att övernatta. Det är kopplat till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Johannesvillan kan erbjuda ett korttidsboende för personer, som behöver övernatta vid besök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Uddevalla

NU-sjukvårdens övernattningsenhet erbjuder övernattning till dig som ska genomgå operation, behandling eller träning. Beläget vid Uddevalla sjukhus.

Vem kan bo på ett patientboende?

Det är personalen i regionen där du är folkbokförd som beslutar om du kan bo på ett patientboende. 

Hur fungerar ett patientboende?

Ett patientboende fungerar ungefär som ett vanligt hotell. Tanken är att du som bor där inte har behov av vård dygnet runt. Du sköter dig därför själv så mycket som det går.

De flesta boenden serverar frukost. På en del boenden finns det också en restaurang där du kan äta lunch och middag. Ibland finns det kök där du kan laga egen mat.

På vissa patientboenden finns det vårdpersonal tillgänglig.

Vad kostar det?

Vad det kostar att bo på ett patientboende varierar mellan regionerna. I en del regioner är det kostnadsfritt och i andra regioner får du betala en mindre kostnad själv.

Oftast ingår endast frukost och du får betala för övriga måltider under dagen.

Läs mer på 1177.se

Sjukresor

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan