Det här är jämlik vård
En jämlik vård innebär att vård och behandling ska erbjudas på lika villkor och med gott bemötande till alla. Detta oavsett kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, funktionsnedsättning, bostadsort, social ställning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) är målet för hälso- och sjukvården en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.
Kön
Med kön menas oftast det kön som tilldelades dig vid födseln. I Sverige finns två juridiska kön: kvinna och man. Det juridiska könet är det som finns angivet i passet och folkbokföringen. Ibland pratar man också om genus, det vill säga föreställningar och normer om “kvinnligt” och “manligt”.
Exempel på ojämlik vård:
- När kvinnor får samma läkemedel som män trots att det kan ge kvinnor fler eller andra biverkningar.
- När personal inte ställer samma krav på egenvård hos män som hos kvinnor för att de förväntar sig att kvinnor är generellt bättre på egenvård.
Könsidentitet eller könsuttryck
Med könsidentitet menas ditt självupplevda kön. Din könsidentitet är det kön du känner dig som och identifierar dig med. Könsuttryck handlar om hur man uttrycker sig genom saker som kläder, frisyr eller röst.
Exempel på ojämlik vård:
- När transpersoner får frågor om sin könsidentitet utan att det har betydelse för behandlingen, eller blir kallade fel kön.
Sexuell läggning
Din sexuella läggning handlar om vem du blir kär i eller attraherad av. I diskrimineringslagen definieras heterosexuell, homosexuell och bisexuell som sexuella läggningar.
Exempel på ojämlik vård:
- När en kvinna eller man vill besöka sin sjuka partner av samma kön och stoppas av personalen som obehörig.
Ålder
Ålder är den tid som du har levt, det vill säga från ditt födelsedatum. Det finns olika föreställningar och fördomar om vad det innebär att vara ung, medelålders eller gammal.
Exempel på ojämlik vård:
- Om du inte får behandling på grund av din höga ålder när det inte finns medicinska skäl för det.
Funktionsnedsättning
En funktionsnedsättning innebär en begränsning av din fysiska, psykiska eller kognitiva funktionsförmåga, till exempel hörselskada, social fobi eller ADHD.
Ett funktionshinder uppstår när omgivningen är utformad på ett sätt som leder till begränsningar för dig med funktionsnedsättning.
Exempel på ojämlik vård:
- När patientinformation inte är tillgänglig för dig med synnedsättning eller läs- och skrivsvårigheter.
Bostadsort
Med bostadsort menas den adress där du är folkbokförd.
Exempel på ojämlik vård:
- När avståndet till vård är längre i ett geografiskt område jämfört med ett annat.
Social ställning
Begreppet social ställning handlar om vilken position du har i samhället beroende på utbildningslängd, yrke eller inkomst.
Exempel på ojämlik vård:
- När personal tror att du som har en kort utbildning inte kommer att fullfölja ett vårdprogram och därför inte erbjuds någon behandling som ställer stora krav på egenvård.
Etnisk tillhörighet
Med etnisk tillhörighet menas ditt nationella ursprung, hudfärg eller hur du identifierar dig med och känner tillhörighet till en grupps kultur, historia, språk, religion eller geografi. Det handlar alltså ofta om en känsla av samhörighet med en grupp som delar vissa traditioner, normer och värderingar.
De nationella minoriteterna i Sverige är fem olika etniska grupper: samer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och romer. De har ett särskilt skydd enligt Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Exempel på ojämlik vård:
- När personal tror att du med melaninrik hud (mörk hud) är mer smärttålig.
Religion eller annan trosuppfattning
Religion är religiösa åskådningar som till exempel kristendom, islam, hinduism, och judendom. Annan trosuppfattning är till exempel buddism, ateism och agnosticism.
Exempel på ojämlik vård:
- När alla patienter, oavsett trosuppfattning, inte har tillgång till ett rum för bön, andlighet eller liknande på lika villkor.