Textstrukturer i artiklar

Symtom 1

Symtomtexter är speciella. Här är ett förslag som du kan utgå ifrån. Använd kapitelrubrikerna så långt det går. Bygg ut rubrikerna om det blir tydligare. Lägg till fler kapitel om det behövs. Beskrivningen och frågorna ger en grund till vad kapitlen ska innehålla.

Ingress och brygga

Brygga

Här skriver du vem den här texten riktar sig till. Om texten bara riktar sig till vuxna, länka till information som riktar sig till barn, om det finns.

Bryggan ska vara kort. Läs mer i kapitlet Inledande kapitel eller brygga i artikeln Sjukdom.

Olika typer av xx

  • Kan symtomet delas upp i plötsliga besvär och besvär som man har under lång tid? Exempelvis huvudvärk som kommer plötsligt eller huvudvärk som man har under lång tid.
  • Kan symtomet delas upp på annat sätt? Exempelvis ont i nedre delen av ryggen och ont i bröstryggen.
  • Du kan också berätta om symtomet kan variera på andra sätt. Exempel: Hostan kan till exempel vara torr eller mer slemmig. Du kan också hosta mer vid vissa tillfällen, som på morgonen eller på natten. 
  • Du kan också skriva om symtomet kan förekomma i kombination med andra symtom. Exempel: Du kan ha andra symtom samtidigt som du har röda ögon. Det kan till exempel vara att det gör ont i ögat, att det kliar i ögat eller att ögat är svullet.

När och var ska jag söka vård?

Det här kapitlet kan flyttas upp eller ner beroende på vad som passar bäst. I vissa texter passar det bättre att kapitlet, Vad kan jag göra själv? kommer före.

  • Ta hjälp av Söka vård-granskningsgruppen när du ska skriva det här kapitlet.

Läs mer i kapitlet När och var ska jag söka vård i artikeln Sjukdom. 

Undersökningar och utredningar

Här beskriver du hur en undersökning går till. Länka till en fördjupningstext om det finns någon.

Exempel: Ibland kan du behöva bli undersökt av en gynekolog för att få reda på varför du har besvär med din mens. Ofta tittar gynekologen på din livmoder och dina äggstockar med ultraljudDu kan läsa mer om hur en gynekologisk undersökning går till här.

Om det inte finns en fördjupningstext måste du skriva mer. Läs mer om hur du formulerar dig här.

Vad kan det bero på?

Här berättar du om möjliga diagnoser eller besvär som symtomet kan bero på.

  • Gör mellanrubriker (H3) och beskriv kort de olika sjukdomarna eller besvären som kan orsaka symtomet. Länka vidare till fördjupningstexter om det finns sådana.

Glöm inte att skriva in i planeringsfliken att det finns beroenden mellan artiklar, om du länkar till en sjukdomstext. Så att all info på sajten är samstämmig.

Vad kan jag göra själv?

Det här kapitlet kan behöva flyttas upp beroende på symtomets karaktär.

Läs mer om hur du kan formulera dig här.

Behandling

Här beskriver du om det finns någon behandling och hur den går till. Länka till en fördjupningstext om det finns någon.

Om det inte finns en fördjupningstext måste du skriva mer. Läs mer om hur du kan formulera dig här.

Påverka och delta i din vård

I de flesta texter på 1177.se ska det finnas information om bestämmelserna i patientlagen. Här kan det passa att lägga den informationen. Läs mer här. 

Till toppen av sidan