Personliga berättelser

Reportage: Felicia fick klamydia

Innehållet gäller Västra Götaland

– Jag kunde inte fatta det, testet visade positivt! Hur kunde det vara möjligt? Kanske hade jag blivit smittad på en offentlig toalett. Jag försökte skylla ifrån mig fast jag väl visste hur klamydia smittar, berättar Felicia.

Felicia var 21 år och hade precis träffat en ny kille. Efter ett par månader gick hon till ungdomsmottagningen för att prata om preventivmedel. Då frågade barnmorskan om hon hade testat sig för könssjukdomar den senaste tiden.
– Jag fick ta ett klamydiaprov och ett hiv-test. Eftersom jag inte hade några besvär oroade jag mig inte för resultatet.

Efter ett par veckor kom provsvaren i ett brev på posten. Och ja, hon hade klamydia! Till en början kunde hon inte tro att det var sant men snart insåg hon att hon inte hade något val.

Oro över följderna

Hur länge hade hon burit på sjukdomen? Vem hade smittat henne? Vad skulle hennes pojkvän säga? Felicia hade hört att man kan bli steril av klamydia. Oron och frågorna hopade sig inom henne.

– Det stod i brevet hur jag skulle gå tillväga. Jag ringde och bokade en tid på hud- och könsmottagningen, och jag fick komma fort. Väl där skrev läkaren ut medicin, antibiotika att äta i tio dagar. Under den tiden fick jag inte ha samlag.

Måste berätta

Felicia fick också träffa en kurator. Kuratorn ville veta vilka personer som Felicia haft sex med och när. Eftersom klamydia faller under smittskyddslagen är man som smittad skyldig att uppge vem eller vilka man haft sex med den senaste tiden. Man kan välja att själv kontakta den eller de som man varit tillsammans med eller vara anonym.

– Det kändes obehagligt att blotta sitt sexliv på det viset men jag förstod ju varför. Det var inte precis av eget intresse som de frågade.

Felicia hade haft sex med två killar, förutom den nya pojkvännen. Den ena ringde hon upp och berättade för men den andre lyckades hon inte nå eftersom han bodde utomlands.

Felicias pojkvän skulle vända sig till ungdomsmottagningen för behandling. Har man samlag med någon som har klamydia blir man med stor sannolikhet smittad.

Inte avvisad

Felicia oroade sig för nästa träff med pojkvännen. Tänk om han skulle dumpa henne när han fick veta.

– Han blev lite chockad först men han var tacksam för en förklaring till varför han behövde kissa så ofta och varför det sved. Han tyckte att det var bra att jag berättade och att jag tog ansvar för situationen, säger Felicia.

Hon och pojkvännen påbörjade behandlingen samtidigt.
– Efter det var allt som vanligt, nästan. I bakhuvudet fanns en oro över att jag kanske hade blivit steril och att jag inte skulle kunna få barn. Jag visste ju inte hur länge jag burit på sjukdomen. Först när jag blev gravid fyra år senare släppte oron. Klamydian hade inte förstört mitt liv!

Eget ansvar

Nu testar sig Felicia för könssjukdomar så fort hon får chansen.
– Man kan inte lita på någon annan. Man måste ta ansvar själv, säger hon.
I dag är Felicia och pojkvännen gifta och har en son.

FOTNOT: Felicia heter egentligen något annat.

Till toppen av sidan