Läs andras frågor

Vad händer när man får nickelallergi?

Fråga

Jag undrar vad som händer när man får nickelallergi, och vad man kan göra åt det?

Svar

Vad är nickelallergi

Nickelallergi är den vanligaste av de så kallade kontaktallergierna. En kontaktallergi innebär att du får besvär på huden när den kommer i kontakt med ett visst ämne, exempelvis nickel. Andra vanliga ämnen är till exempel konserveringsmedel, parfymer och olika gummikemikalier. Gummikemikalier finns i exempelvis gummihandskar.

När huden kommer i direkt kontakt med nickel kan du få ett eller flera av följande besvär:

  • röda kliande utslag
  • svullnad
  • knottror eller blåsor
  • torr hud och det kan bildas sprickor.

Nickelallergi är inte smittsamt eller ärftligt. Däremot kan känslig hud lättare få eksem efter kontakt med ämnen som framkallar allergi eller som gör huden irriterad. Allergin utvecklas oftast av att huden kommer i kontakt med nickel under en längre tid. Det är vanligt att få allergi efter att ha tagit hål i öronen. Man har oftast nickelallergi hela livet om man har fått en allergisk reaktion en gång.

En del får också långvariga besvär med handeksem

Ibland är det svårt att undvika det ämne man är allergisk emot. Du kan då behöva byta yrke. Det gäller yrken där du kommer i kontakt med mycket kemikalier och vatten, till exempel frisör och lokalvårdare.

Ska alla metallföremål undvikas?

Du behöver inte undvika alla typer av metaller. Det är bara nickel som ger allergi. Men många vanliga föremål innehåller nickel, till exempel smycken, örhängen och armbandsklockor. Därför är det bra att ta reda på vad föremålet är gjort av. Det är ingen risk att få nickelallergi av till exempel diskbänkar, kranar och bestick. De består av rostfritt stål som binder nickelmetallen hårt till stålet. Därför kan inget nickel frigöras.

Du kan köpa ett nickeltest på apoteket för att testa exempelvis om knappar och annat innehåller nickel.

Några förebyggande råd

  • Undvik att ta hål i öronen eller pierca dig på andra delar av kroppen. Det beror på att nickel finns både i håltagaren och i många smycken.
  • Använd handtag i trä eller plast i stället för metallhandtag.
  • Använd bestick och köksredskap bara av rostfritt stål eller andra material än metall.
  • Undvik nickel nära huden. Sätt en bit vanlig plastslang på dörrhandtag och verktyg om du har nickelallergi.
  • Ta reda på vilken metall som finns i de smycken och kläder som du köper. Nickel kan finnas i armbandsklockor, jeansknappar, dragkedjor, nitar i bälten, BH-spännen och metalldelar på glasögon.
  • Var försiktig med smink. Det finns nickel i vissa mascaror och ögonskuggor.

Behandling av eksem

Du behandlar dina eksem genom att smörja in dem regelbundet med mjukgörande kräm och kortisonkräm som finns på apotek.

Till toppen av sidan