Behandlingar vid psykiska sjukdomar och besvär

Dans för hälsa

Innehållet gäller Västra Götaland

Dans har visat sig kunna få tonårsflickor att må bättre. Fokus ligger på rörelseglädje och kravlöshet, inte prestation eller uppvisning.

Anna Duberg hoppar upp i luften framför en grupp danselever.
Anna Duberg med en dansgrupp. Glädje och kravlöshet gäller vid sammankomsterna. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Den psykiska ohälsan hos ungdomar har ökat. Flickor är mer utsatta än pojkar med nedstämdhet, huvudvärk, magont och risk för depression. Det saknas dessutom ofta behandlingsalternativ.
En studie visar att tonårstjejer med återkommande psykosomatiska besvär, kan förbättra sin hälsa genom att regelbundet delta i kravlös dans. Metoden bygger på vetenskapliga studier och resultaten pekar på att självskattad hälsa ökar, minskad smärta, trötthet och stress. Även användning av smärtstillande medicin har minskat.

Alla steg är tillåtna

Det är exempelvis via skolhälsovården eller lärare som flickorna kan komma i kontakt med dansverksamheten. Skolsköterska eller kurator på någon av högstadie- eller gymnasieskolorna kan hjälpa till att förmedla kontakterna.
Inga förkunskaper krävs för att vara med i dansgruppen. Varje tillfälle innehåller uppvärmning, dans och avslappning. Dansen kan innehålla olika stilar, till exempel afro, funk, street och jazz. Tanken är dock att det inte ska finnas några pekpinnar för hur man ska dansa. Kravlöshet och glädje är nyckelorden. Deltagarna kan experimentera och skapa egen koreografi och egna danssteg. Eller så intar man en mer avslappnad attityd. Det finns nämligen inga måsten.


FOTNOT: ”Dans för hälsa” är framtagen av Anna Duberg med.dr. i hälsovetenskap, forskningshandledare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum samt fysioterapeut inom barn- och ungdomspsykiatri, Region Örebro län.

Dans i Västra Götaland

Dansverksamheten kan heta lite olika i Västra Götaland: Dans för hälsa, Dansa utan krav eller Bara dansa.
Att vara med är kostnadsfritt. Om du är intresserad av att delta kan du kontakta skolhälsovården eller nedanstående personer:

Anna Hollander
Stenungsunds kommun
anna.hollander@stenungsund.se
Tel 072-9079692

Madeleine Wallroth 
Delta, Tjörns kommun
madeleine.wallroth@tjorn.se
Tel 0766-341418

Catrin Edvardsen 
Danspoolen, Vänersborg
catrin.edvardsen@vanersborg.se
Tel 076-1844673

Ulrika Liljedahl 
Regionteater Väst, Borås
ulrika.liljedahl@regionteatervast.se
Tel 070-9820194

Susanne Barman 
Borås Kulturskola, Borås
susanne.barman@edu.boras.se
Tel 0766-306339

Anna Foster 
Kulturskolan Partille, Partille
anna.foster@partille.se
Tel 031-7929519

Till toppen av sidan