UNDERSÖKNINGAR UNDER GRAVIDITETEN

Graviditetstest

Vid en graviditet bildas hormonet hCG i kroppen. Genom att mäta hur mycket av hormonet det finns i urinen kan ett test ge snabbt svar om graviditet. Ungefär vid den tid då mensen skulle ha kommit finns det så mycket hormon i kisset att testet kan ge ett säkert svar.

Graviditetstest med plastbehållare.

Du kan få hjälp av sjukvården att göra ett graviditetstest, eller så kan du köpa och göra det själv. 

Var kan jag göra testet?

Du kan köpa graviditetstest till exempel på apotek, i många mataffärer eller på internet. 

Det går också att göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där kostar det oftast ingenting.

På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider då det går att lämna urinprov för graviditetstest. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. 

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

När går det att testa?

Det finns olika sorters tester som är olika känsliga och kan ge svar olika tidigt. Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning.

Hormonnivåerna har inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar om du gör testet för tidigt. Då kan du göra ett nytt test efter en vecka om mensen inte har kommit som väntat.  

Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest. Alltså att det går att testa vid tiden för mens. 

Det finns särskilda test som går att göra redan innan mensen har uteblivit. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder.

Så funkar testet

När ett ägg har blivit befruktat och moderkakan bildats börjar den utsöndra hormonet hCG. Ungefär vid tiden för nästa mens finns det så mycket hCG i kroppen att det kan mätas i urinen. Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta hCG.

Så går testet till

Ett graviditetstest kan se ut ungefär som en plastpinne, penna eller pappsticka. Alla har en del som ska suga upp kiss för att kunna mäta hCG-halten. Efter att testet fått kiss på sig ska det ligga platt och inom en viss tid går det att läsa av resultatet. Testerna på mottagningarna fungerar på samma sätt som de du köper själv. 

Det finns många olika graviditetstester och det kan skilja lite hur de fungerar. Det går att kissa i en mugg och doppa en sticka i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. I bruksanvisningen står det vad som gäller.

Du kan få hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en vårdmottagning.

När får jag svar?

Svaret på testet brukar komma efter några minuter. Det står i instruktionerna vilken tid som gäller för testet.

En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.

Hur tillförlitligt är testet?

Ett graviditetstest anses vara mycket säkert om du följer instruktionerna i bruksanvisningen. Visar testet tydligt på en graviditet kan du lita på att det är rätt. 

Testerna på vårdmottagningarna är lika tillförlitliga som de du kan köpa själv. 

hCG-nivån kan vara förhöjd i en månad efter ett missfall eller en abort.

Vad händer efter testet?

Efter ett graviditetstest är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna efter ett graviditetstest.

Ta kontakt med en barnmorskemottagning om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan