Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 9

(från 8 hela veckor + 0 dagar till 8 hela veckor + 6 dagar)

Embryo vecka 9. Illustration.

Embryot är nu runt två centimeter långt. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron. Huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas.

Fingrarna har växt ut längre. Det har tidigare varit simhud mellan fingrarna, men det börjar nu att försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen finns redan. Fostret har antingen äggstockar eller testiklar. Det yttre könsorganet ser nu i början likadant ut hos alla foster.

Du som är gravid får känsligare tandkött. Det kan lätt blöda lite när du borstar tänderna. Det är hormoner som gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Det är också vanligt att småäta under graviditeten. Därför är det viktigt att sköta munhygienen.

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan