Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 34

(från 33 hela veckor + 0 dagar till 33 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 34. Illustration.

Nu väger fostret ungefär 2,3 kilogram och är cirka 46 centimeter långt.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Inne i magen finns det många ljud. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Efter förlossningen vill barnet fortsätta vara nära och lyssna till kroppsljud.

Förvärkar

Livmodern tränar för förlossningen. Du som är gravid kan känna förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd.

En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet. Du som har fött barn tidigare kan ha kraftigare förvärkar.

Flytningar

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Det kan också komma mer flytningar än vanligt. Det kan vara svårt att skilja på vanliga flytningar och sipprande fostervatten i slutet av graviditeten. Kontakta en barnmorska om du är osäker. 

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan