Förkylning och influensa

Vad är Reyes syndrom?

Fråga

Vad är Reyes syndrom? 

Svar

Reyes syndrom är en allvarlig följdsjukdom som kan komma i slutet av en vanlig virusinfektion, som till exempel vattkopporinfluensa eller förkylning.

Det är framför allt barn som får sjukdomen, och oftast om de har behandlats med acetylsalicylsyra i samband med virusinfektionen. Acetylsalicylsyra är ett smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

Reyes syndrom är mycket ovanligt.

Skada på levern

En av leverns uppgifter är att rena blodet från gifter. En av dessa gifter är ammoniak. I levern omvandlas ammoniak till ämnet urea som lämnar kroppen med urinen.

Reyes syndrom startar med att det uppstår en skada på cellerna i levern. Det leder till att levern inte kan rena blodet från ammoniak.

Symtom

Ammoniak är skadligt för hjärnan. Höga koncentrationer i blodet kan ge symtom som illamående och kramper. Det kan också leda till att du eller barnet helt eller delvis förlorar medvetandet.

Utredning

Det finns inget speciellt prov som kan visa om du eller ett barn har Reyes syndrom. Läkaren måste därför utesluta andra sjukdomar för att komma fram till en diagnos.

Behandling

Det finns ingen behandling för Reyes syndrom. Den som får sjukdomen behöver snabbt få vård på sjukhus.

Vad beror sjukdomen på?

Den exakta orsaken till Reyes syndrom är inte känd, men det är klarlagt att acetylsalicylsyra medverkar till symtomen.

Sjukdomen har blivit mycket ovanligare sedan rekommendationen kom att acetylsalicylsyra inte ska ges till barn och ungdomar under 18 år om inte läkare har ordinerat det. Det gäller till exempel läkemedel som Bamyl och Treo.

Sjukdomen har fått sitt namn efter den australienske läkaren Douglas Reye som först beskrev den 1963.

Till toppen av sidan