Varning för telefonbedrägeri.Det här meddelandet avser Västmanland

Just nu pågår bedrägeriförsök där en eller flera personer utger sig vara från vården och ber dig använda Bank-ID. Vi ber dig aldrig identifiera dig med e-legitimation. Lägg på luren om någon ber dig göra det.

Hud, hår och naglar

Klåda, utslag och eksem

Har du eller ditt barn utslag på huden? Kliar det? Läs om vad det kan bero på, vad du kan göra själv och när du ska söka vård.

Innehåll - Klåda, utslag och eksem

Visa innehåll som:
  • Utslag och hudförändringar hos barn – bildguide

    Här kan du se bilder på utslag, prickar eller hudförändringar som barn kan få.

  • Klåda hos barn

    Barn som är trötta, oroliga eller stressade över något kan också få klåda, till exempel när de ska somna på kvällen. Det kan klia över hela kroppen men ibland kliar det på särskilda ställen, till exempel i stjärten eller öronen.

  • Atopiskt eksem – böjveckseksem

    Atopiskt eksem är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag. Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären. Du kan få behandling med läkemedel.

  • Badklåda

    Här får du tips om hur du lindrar och förebygger badklåda.

  • Eksem

    Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot.

  • Hormonplitor hos nyfödda

    Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallade hormonplitor. Det är små utslag som ofta är knottriga. Utslagen är inte skadliga och de försvinner ofta av sig själv.

  • Skabb

    Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. Det vanligaste symtomet är att det kliar mycket. Du kan bli smittad om du har lite längre kontakt hud mot hud med någon som har skabb. Skabb behandlas med ett flytande läkemedel som du smörjer över hela kroppen.

  • Lichen ruber planus

    Lichen ruber planus är en hudsjukdom. Namnet betyder ungefär rött, platt utslag. Utslagen kommer oftast på händerna, handlederna, fotlederna eller underbenen, men kan även finnas i munnen och i underlivet. Oftast försvinner utslagen av sig själv. Sjukdomen är ofarlig och smittar inte.

  • Nässelutslag

    Nässelutslag är starkt kliande och upphöjda utslag. Både barn och vuxna kan få utslagen. Nässelutslag kan orsakas av till exempel allergi, infektion, kyla eller värme. Du kan oftast behandla dig själv, men ibland kan du behöva söka vård.

  • Pityriasis rosea – medaljongsjuka

    Medaljongsjuka ger utslag på kroppen och är vanligast hos skolbarn och unga vuxna. Sjukdomen går över av sig själv, även om det ibland kan ta lite tid. Medaljongsjuka smittar inte.

  • Psoriasis

    Psoriasis är en sjukdom som ger utslag på huden och andra besvär. Orsaken är en alltför snabb tillväxt av hudceller och en låggradig inflammation i kroppen. Det finns olika former av psoriasis. De flesta går inte över men kan försvinna i perioder med hjälp av olika behandlingar och lämpliga levnadsvanor. Psoriasis smittar inte.

  • Skorv och seborroiskt eksem hos barn

    Skorv är en typ av seborroiskt eksem som är vanligast hos barn under ett år. Det sitter ofta i hårbotten men kan även finnas i ansiktet. Skorv smittar inte och brukar gå att behandla hemma.

  • Torr hud och klåda

    När huden är torr har den för lite fukt och fett. Huden kan då vara ömtålig och klia. Det är viktigt att sköta om torr hud så att besvären inte blir värre.

Mer på 1177.se

Så fungerar hud, naglar och hår

Huden skyddar våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut.

När du loggar in på 1177

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Till toppen av sidan