BESTÄLL PROVER

Klamydia- och gonorrétest via nätet

Innehållet gäller Västmanland

Vill du testa dig för klamydia och gonorré i ett och samma test? Logga in och beställ hem ett test kostnadsfritt. Svaret får du sen i e-tjänsterna.

Hur beställer jag ett test?

Du som är över 15 år och folkbokförd i Västmanland kan logga in och beställa hem ett test för både klamydia och gonorré. Det kostar ingenting.

Testet skickas hem till dig i ett omärkt kuvert. Om du är man eller av biologiskt manligt kön gör du testet genom att lämna ett urinprov. Är du kvinna eller av biologiskt kvinnligt kön gör du testet med ett prov från slidan. När du har skickat in testet kan du logga in och läsa ditt provsvar inom ett par dagar.

Logga in och beställ test eller hämta ditt provsvar

 

Så här går det till steg för steg

1. Logga in

För att logga in behöver du en e-legitimation. 

Logga in och beställ ett test

2. Beställ test

Välj "Beställ klamydia- och gonorrétest" för att beställa testet. Testet skickas direkt hem till dig i ett omärkt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.

Beställningen är personlig. Du kan inte beställa ett test åt någon annan.

3. Gör testet

Gör testet hemma med hjälp av instruktionerna som följer med i brevet. Det behöver ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisken.

4. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Portot är redan betalt. Du behöver skicka in testet inom 45 dagar efter att du har beställt det annars avslutas ditt ärende. 

5. Få ditt provsvar

Inom ett par dagar kan du logga in och läsa ditt provsvar. Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-post i när du gjorde beställningen så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Logga in och hämta ditt provsvar

Om du har klamydia

Om testresultatet visar att du har klamydia ska du söka upp en mottagning för att få behandling.

Om du är 22 år eller yngre ska du kontakta en ungdomsmottagning för att få behandling för klamydia. 

Om du är 23 år eller äldre ska du vända dig till Venereologiska mottagningen i Västerås för att få behandling för klamydia. 

Om testet visar att du har både klamydia och gonorré ska du kontakta Venereologiska mottagningen i Västerås för att få behandling för båda sjukdomarna samtidigt. Det gäller oavsett din ålder.  

Klamydia behandlas med antibiotika och behandlingen är kostnadsfri. Du behöver inte göra något kontrolltest efter behandlingen av klamydia.

Sök ungdomsmottagning i Västmanland

Venereologiska mottagningen i Västerås

Om du har gonorré

Om testresultatet visar att du har gonorré ska du oavsett din ålder kontakta Venereologiska mottagningen i Västerås. Det ska du också göra om testet visar att du har både klamydia och gonorré. 

Gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är kostnadsfri. 

När du har fått behandling för gonorré får du göra ett kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Venereologiska mottagningen i Västerås

Smittspårning

Om provet visar att du har klamydia eller gonorré måste du berätta vilka du har haft sex med för hälso- och sjukvårdspersonalen så att en smittspårning kan göras. Enligt smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av klamydia eller gonorré testa sig. 

Det är bra om du till exempel kan ge information om:

  • när ni hade sex senast
  • namn
  • ungefärlig ålder
  • telefonnummer
  • var personen bor.

Hälso- och sjukvårdspersonalen kontaktar de personer som du har angett per brev eller telefon. Den du haft sexuell kontakt med får inte reda på vem som har lämnat uppgifterna. Om du vill kan du välja att själv kontakta den eller de som du har haft sex med.

Kontakt och besök

Om du helllre vill testa dig på en mottagning eller om du har frågor att ställa är du alltid välkommen att kontakta en mottagning eller 1177 på telefon. 

Om du är 22 år eller yngre kan du vända dig till en ungdomsmottagning, Venerologiska mottagningen i Västerås eller en vårdcentral.

Om du 23 år eller äldre kan du vända dig till en barnmorskemottagning, Venerologiska mottagningen i Västerås eller en vårdcentral.

Logga in och boka en tid direkt eller ring och boka tid under telefontid.

Sök barnmorskemottagning i Västmanland

Sök ungdomsmottagning i Västmanland

Sök vårdcentral i Västmanland

Venereologiska mottagningen i Västerås 

Till toppen av sidan