Ortopedklinikens rehabenhet

Västmanlands sjukhus Västerås, Arbetsterapi och Fysioterapi ingång 35, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.35–11.30
Måndag14.15–15.00
Tisdag07.35–11.30
Tisdag13.30–15.00
Onsdag07.35–11.30
Onsdag13.30–15.00
Torsdag07.35–11.30
Torsdag13.30–15.00
Fredag07.35–11.30
Fredag12.45–13.45
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
Måndag
07.30–16.30
Tisdag
07.30–16.30
Onsdag
07.30–16.30
Torsdag
07.30–16.30
Fredag
07.30–14.00
Lördag
Stängt
Söndag
Stängt
Drop-in-tider
Måndag
07.30–12.00
Träningshall
14.00–17.30
Kassa stänger 16:30
Tisdag
07.30–12.00
Träningshall
13.00–16.30
Träningshall
Onsdag
09.00–12.00
Träningshall
13.00–16.30
Träningshall
Torsdag
07.30–12.00
Träningshall
13.00–16.30
Träningshall
Fredag
07.30–12.00
Träningshall
Lördag
Ingen drop-in
Söndag
Ingen drop-in

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Arbetsterapi och Fysioterapi ingång 35, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 35, 721 89 Västerås
Webbplats:
https://www.1177.se/vastmanland/ortopeden-rehab-vasteras

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Arbetsterapi och Fysioterapi

Från 1 mars går det inte att köra fram med bil till vår gamla ingång 35. Patienter hänvisas till stora parkeringen framför sjukhuset i nära anslutning till sjukhusets huvudingång. Vi har öppnat upp en till ingång till ortopedklinikens rehabenhet som du lättast når via parkeringen utanför ingång 2. Den nya ingången ligger i anslutning till träningshallen. Följ skyltning mot ingång 35.

Hitta på plats:

Gå in via huvudentrén. Fortsätt rakt fram och ta sen till höger. Gå igenom stora hisshallen och fortsätt rakt fram även genom ljusgården. Efter dörren ta till vänster mot receptionen (följ skyltar).

Publicerad: 2022-12-21

Nu checkar du in dig själv när du kommer till din bokade tid hos oss. Använd någon av terminalerna som finns på sjukhuset. Du kan läsa i din kallelse vad som gäller för just ditt besök.

Läs mer om att checka in dig själv på Västmanlands sjukhus 

Ingång 35 Arbetsterapi och Fysioterapi finns belägen till vänster om träningshallen.

Verksamheten består av såväl sluten som öppen vård. Arbetet inom den slutna vården är förlagd till ortopedisk avdelning, varav en del med inriktning mot akut ortopedi och en mot planerad ortopedisk verksamhet. Öppenvårdsverksamheten inrymmer förutom sedvanlig poliklinik, även utredning och behandling av amputerade patienter via särskilt team.

Driftsform

Driftsform: Region

 • Arbetsterapeutiska insatser sker såväl på vårdavdelning som i mottagningsverksamhet i öppenvård.

  Slutenvård
  Västmanlands sjukhus Västerås är ett akutsjukhus varför vårdtiden på avdelningen oftast blir kort. Arbetsterapeuten ingår på vårdavdelningen i teamet runt patienten och vi inriktar våra insatser på att så tidigt som möjligt hjälpa patienterna att komma igång efter skada/operation och förbereda sig för utskrivningen från avdelningen.

  Vi bedömer hur sjukdomen/skadan påverkat förmågan att klara sina dagliga göromål. Bedömningen sätts i relation till vad patienten tidigare har gjort och kan omfatta hur patienten klarar av-/påklädningar, förflyttningar och hygien. Åtgärderna kan innebära råd och stöd till patienter och/eller andra i patientens närhet, träning i aktivitet och ibland utprovning av hjälpmedel eller anpassning av patientens bostad.

  Om ytterligare åtgärder behövs efter utskrivning från kliniken informeras nästa vårdgivare efter samråd med patienten.

  Öppenvård
  Till vår öppenvårdsmottagning kommer patienter med skador och sjukdomar i hand och arm på remiss från ortopedläkare. Behandlingen kan bestå av:

  • utprovning och tillverkning av handskenor
  • rörelse- och greppträning
  • träning i aktivitet
  • kompressionsbehandling för att minska svullnad
  • ärrbehandling
  • hjälpmedelsutprovning

  Patient som remitteras till arbetsterapeut på ortopedkliniken kan få sin behandling i såväl Västerås som Köping. I viss utsträckning kan patienter även få sin behandling i Sala.

 • Fysioterapeutiska insatser sker såväl på vårdavdelning som i mottagningsverksamhet i öppenvård.

  Slutenvård
  Västmanlands sjukhus Västerås är ett akutsjukhus varför vårdtiden på avdelningen oftast blir kort. Fysioterapeuten ingår på vårdavdelningen i teamet runt patienten och vi inriktar våra insatser på att så tidigt som möjligt hjälpa patienterna att komma igång och förbereda sig för utskrivningen från avdelningen. Om ytterligare åtgärder behövs efter utskrivning från kliniken informeras nästa vårdgivare efter samråd med patienten.

  Vanligt förekommande fysioterapeutiska insatser på vårdavdelning är funktionsbedömning, mobilisering, specifik träning, andningsvård, träningsråd och information, hjälpmedelsutprovning och bedömning av patientens fortsatta behov av rehabilitering.

  Öppenvård
  Till vår öppenvårdsmottagning kommer patienter på remiss från ortopedläkare. Vissa remisser från familjeläkare kan direkt omhändertas av fysioterapeut vid ortopedkliniken.

  Patient som remitteras till fysioterapeut på ortopedkliniken kan få sin behandling i såväl Västerås, Sala, Fagersta som Köping.

 • Behandlingsperiod

  Det är ditt medicinska behov som styr hur ofta du kommer att träna samt hur lång din behandlingsperiod blir. Det är din fysioterapeut eller arbetsterapeut som gör denna bedömning.

  • Ta med badkläder, handduk och tvål
  • Duscha och tvätta dig noggrant med tvål innan du tar på dig badkläder
  • Tiden som du fått är när behandlingen börjar i vattnet
  • Av hänsyn till våra astmatiker ber vi att du inte använder parfymerade produkter varken inför ditt besök hos oss eller i våra dusch- och omklädningsrum. Parfymerade produkter kan för vissa personer framkalla andningsbesvär som kräver akutvård
  • Tänk på att halkrisken är stor när golvet är vått.
  • Det är förbjudet att dyka från bassängkanten

  Du får inte vara i bassängen om du har:

  • infektioner, in- och utvärtes
  • inkontinens
  • mens
  • sår
    
 • Behandlingsperiod

  Det är ditt medicinska behov som styr hur ofta du kommer att träna samt hur lång din behandlingsperiod blir. Det är din fysioterapeut eller arbetsterapeut som gör denna bedömning.

  • I träningshallen måste du ha rena skor som endast används inomhus.
  • I omklädningsrum och kapprum finns skåp där du kan låsa in
   dina tillhörigheter. Ortopedkliniken ansvarar inte för tillhörigheter som inte
   är inlåsta.
  • Plats för uteskor finns i en skosluss innan du kommer in i träningslokalerna, detta för att hålla våra lokaler rena.
  • Av hänsyn till våra astmatiker ber vi att du inte använder parfymerade produkter varken inför ditt besök hos oss eller i våra dusch- och omklädningsrum. Parfymerade produkter kan för vissa personer framkalla andningsbesvär som kräver akutvård.
  • Tvätta händerna med handsprit före och efter träning.
  • Ta kontakt med undersköterska i träningshallen vid behov av hjälp med träning.
  • Medföljande vuxna och barn får inte vistas i träningslokalen eller omklädningsrummen.

Remisskrav

Du behöver remiss för besök hos oss. Remissen utfärdas vanligen av din familjeläkare eller så kan du skriva en egenvårdsremiss. Du ska få en tid inom vårdgarantins 90 dagar.

I väntrum och omklädningsrum finns skåp där du kan låsa in dina tillhörigheter. Verksamheten ansvarar inte för tillhörigheter som inte är inlåsta.

I våra lokaler har vi en doft- och parfymfri miljö p g a allergirisk. Vi ber dig därför att inte använda parfymerade produkter vid besök hos oss.

Det finns idag bakterier som är motståndskraftiga mot vissa penicillinpreparat. För att förhindra smittspridning vill vi att du meddelar oss om du vårdats eller fått behandling på sjukhus eller annan vårdinrättning utanför Sverige de senaste sex månaderna.

Till toppen av sidan