Kärlmottagningen

Västmanlands sjukhus Västerås, ing. 26, 28, 30, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–09.00
Måndag13.00–14.00
Tisdag07.30–09.00
Tisdag13.00–14.00
Onsdag07.30–09.00
Onsdag13.00–14.00
Torsdag07.30–09.00
Torsdag13.00–14.00
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00Mottagning
Tisdag08.00–16.00Mottagning
Onsdag08.00–16.00Mottagning
Torsdag08.00–16.00Mottagning
Fredag08.00–12.00Mottagning
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, ing. 26, 28, 30, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Ing. 30, Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Gå in genom huvudentrén, följ skylt J. Ta orange hiss till plan 2. Ta till höger utanför hissen. Följ skylt på väggen och i taket.

Publicerad: 2024-03-11

På grund av ombyggnationer kan det vara svårare att hitta parkeringsplatser. Kom gärna 30-40 minuter före din bokade tid för att parkera och hitta till din mottagning. Om möjligt, välj ett annat färdsätt än bil eller få skjuts av en anhörig. Tack för ditt tålamod!

Här undersöker och behandlar vi alla kroppens artärer, förutom de artärsjukdomar som lokaliseras i hjärta och hjärna.


De dagar mottagningen är sjuksköterskeledd gör en läkare en bedömning i efterhand samt avgör eventuell behandling, utifrån de fynd som framkommit vid besöket.


Samtliga patienter som besöker kärlmottagningen blir bedömda av kärlkirurg.

Driftsform: Region

  • Förträngning, fettinlagring och förkalkning i blodkärlsväggen, kallas även arterioskleros eller atheroskleros. Detta innebär förändringar i blodkärlen som sedan påverkar blodflödet till olika målorgan.

    Åderförkalkning drabbar de flesta människor i högre ålder.

    Läs om åderförkalkning

  • Detta tillstånd är en bristning i aortaväggen och innebär att blodet tränger in mellan aortas olika vägglager.

    Bristningen kan senare resultera i ett växande aneurysm (pulsåderbråck) på grund av aortaväggens försvagning och/eller risk för blödning (pga. av ruptur). Tillståndet kan drabba hela kroppspulsådern från hjärtat och nedåt i kroppen med olika symtom som följd.

    Symtomen kan variera från relativt beskedliga till svåra smärtor. Svår bröst- eller ryggsmärta med påverkat allmäntillstånd och kraftigt sänkt blodtryck (chock) är vanliga.

    Behandlingen vara både kirurgisk och medicinsk beroende på var dissektionen startar och dess utbredning. Patienten behöver alltid sjukhusvårdas med aggressiv blodtrycks-behandling som grundpelare och stöttande av cirkulationen.

  • En förträngning i halspulsådern beror som regel på åderförkalkning, det vill säga inlagring av fett och kalk i halspulsåderns väggar. Risken med en sådan förträngning är att det kan bildas blodproppar som kan föras vidare med blodströmmen och täppa till mindre blodkärl i hjärnan. Detta kan leda till övergående syrebrist inom ett område i hjärnan eller till stroke med en permanent skada på hjärnceller.

  • Njurartärstenos är en förträngning av blodkärlen som leder blod till njurarna. Njurartärstenos kan orsaka högt blodtryck och försämrad njurfunktion. Förträngning av njurartär ger inga andra symtom än högt blodtryck. Man kan ha högt blodtryck även av andra orsaker. Många individer känner heller inte av sitt höga blodtryck.

  • Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens) orsakas av åderförkalkning i benens artärer. Det gör ont i benen när man går men det onda avtar om man stannar och vilar.

    Läs om kärlkramp i benen

Remisskrav

- Du behöver remiss för besök hos oss. Remissen utfärdas vanligen av din familjeläkare.

All personal har tystnadsplikt.

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

Du får endast röka på anvisade platser.

Till toppen av sidan