Vaccinationer

Vaccination mot HPV i Västmanland

Innehållet gäller Västmanland

När du vaccinerar dig mot HPV minskar risken att få livmoderhalscancer. HPV är en förkortning av humant papillomvirus och är ett vanligt förekommande virus. HPV kan ge cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer.

Utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige

När du vaccinerar dig godkänner du att ingå i en nationell forskningsstudie med målet att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. Du lämnar samtycke till att delta i studien digitalt innan eller på plats vid vaccinationstillfället.

Läs mer om forskningsstudien på hpvcenter.se.

Boka tid för vaccination

Du som är kvinna och född 1994-1999 kan boka tid för kostnadsfri vaccination mot HPV.

Se vilka som erbjuds vaccination just nu

Under året kommer alla kvinnor i åldersspannet få möjlighet att boka tid för vaccinationen. Först ut att få möjlighet till vaccination är kvinnor skrivna på Närvården Hemdal och Tegnér vårdcentral.

Under 2023 kommer fler mottagningar från samtliga kommuner i Västmanland att erbjuda vaccination mot HPV.

Logga in med e-legitimation

För att boka tid loggar du in med e-legitimation på den mottagning du tillhör. Du behöver även ge samtycke till att delta i studien. 

Närvården Hemdal 

Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 19

 

Tegnér vårdcentral

Forskargränd 2, Västerås

Vem får vaccinera sig?

Alla som vill får vaccinera sig mot HPV. Men det är bara kostnadsfritt för den som är 29 år eller yngre. Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor. Tidigare har det endast gällt för flickor.

Erbjudande till kvinnor i Västmanland som är födda 1994–1999

Du som är född 1994–1999 kan vaccinera dig kostnadsfritt mot humant papillomvirus, HPV. Du kommer att få en inbjudan skickad till din folkbokföringsadress eller din Kivra-brevlåda. Du kan boka tid för vaccination redan innan du får brevet.

Du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds också att vaccinera dig och kan boka tid. Du får däremot inte något brev hem.

Är du inte folkbokförd i länet får du inte heller något brev, men erbjuds vaccination och kan boka tid.   

Erbjudandet gäller också dig som redan är vaccinerad

Det vaccin som används heter Gardasil 9 och ger ett bredare skydd än det äldre vaccinet som användes före 2019. Därför gäller erbjudandet även dig som redan är vaccinerad mot HPV med det äldre vaccinet.

Villkor för vaccinering

  • Du som är gravid bör undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin har testats på gravida kvinnor. 
  • När du vaccinerar dig godkänner du att ingå i en nationell forskningsstudie med målet att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. Du lämnar samtycke till att delta i studien digitalt eller på plats vid vaccinationstillfället.
  • Du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds också att vaccinera dig och kan boka tid.
  • Om inte är folkbokförd i länet får du inte något brev skickat till dig, men erbjuds vaccination och kan boka genom att ringa till din vårdcentral.

Självprov för HPV

Lång tops ligger bredvid ett provrör

I samband med vaccinationen får du också kostnadsfritt ett självprov för HPV. När du tagit provet skickar du in det för att få ditt provsvar. Du postar provet i en vanlig brevlåda.

HPV och livmoderhalscancer

Mer information om HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer kan du läsa om på sidorna:

Till toppen av sidan