Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 28

(från 27 hela veckor + 0 dagar till 27 hela veckor + 6 dagar)

Gravid persons livmoder i genomskärning vecka 28. Illustration.

Fostret är cirka 39 centimeter långt och väger drygt ett kilogram. Det har stora chanser att överleva om det skulle födas nu.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i ingången till bäckenet. En del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. 

Du som är gravid kan känna att känslorna och humöret svänger, precis som i början av graviditeten. Livmodern är ofta så stor att det kan vara svårt att röra sig som vanligt.

Mjölkkörtlarna i brösten förbereder sig på att producera mjölk. Den första mjölken kallas råmjölk och kan läcka från brösten redan nu.

Så tränas livmodern inför förlossningen

Det är vanligt att få sammandragningar när du är gravid. Det är livmodermuskeln som drar ihop sig. Den tränas inför förlossningen. Sammandragningar brukar inte göra ont.
Läs mer om sammandragningar och förvärkar

Om havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär bland annat att du får för högt blodtryck när du är gravid. De flesta som får havandeskapsförgiftning får en lindrig form. Men en del kan behöva vård på sjukhus.
Läs mer om symtom och behandling

Använd inte alkohol och tobak

Har du funderingar kring alkohol, tobak eller andra droger, tveka inte att ta upp det med barnmorskan.
Läs mer om alkohol och graviditet 
Läs mer om tobak och graviditet

Om förkylning och graviditet

Eftersom graviditeten innebär en ökad belastning på kroppen kan exempelvis en förkylning bli besvärligare än vanligt. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt.
Läs mer om hur du lindrar förkylning

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan