Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 26

(från 25 hela veckor + 0 dagar till 25 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 26. Illustration.

Nu utvecklar fostret sina lungor. Det tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800 till 900 gram.

Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.

En del gravida får åderbråck. Åderbråck är när blodådrorna blir utvidgade. Det är vanligast att få åderbråck på benen, i underlivet eller i ändtarmen.

Åderbråck i underlivet beror på att livmodern trycker mot de stora blodkärlen i bäckenet. Dessutom har man en ökad blodmängd och hormoner som påverkar blodkärlen. Åderbråck brukar göra blygdläpparna svullna. Det kan kännas som ett tryck i underlivet och ibland kan blodådrorna synas. Det kan kännas bättre om du vilar. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen.

Åderbråck i ändtarmen kallas hemorrojder. Det finns det lindrande medel att köpa på apoteket. Besvären brukar minska eller försvinna efter förlossningen. Stödstrumpor kan lindra och förebygga åderbråck i benen. Ibland kan det ta några månader efter förlossningen innan besvären försvinner.

Karpaltunnelsyndrom – när händerna domnar

Vätska i kroppen kan ge ett tryck på nerver och senor. Händerna kan domna av och göra ont, oftast på natten. Prata med en barnmorska om hur du ska göra för att få hjälp med handledsskydd.
Läs mer om karpaltunnelsyndrom

Att vänta tvillingar

Det kan vara ansträngande och tungt för kroppen att vänta tvillingar. Du kan till exempel må illa, vara trött, få svullna ben och ha ont i ryggen.
Läs mer om att vänta tvillingar

Det är bra att röra på sig

Välj en fysisk aktivitet som du tycker är rolig och som passar dig. Förutom att du rör på dig och är aktiv i vardagen är det bra om du tränar. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Därför kliar det när du är gravid

Det är vanligt att det kliar på kroppen när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Några gravida får en svår klåda som beror på att levern påverkas av graviditeten, de kan behöva vård.
Läs mer om när du bör söka vård för klådan

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan