Barn & gravid

Att vänta, föda och ha ett litet barn i Västmanland

Innehållet gäller Västmanland

Att bli förälder är en stor händelse i livet. I Västmanland får du stöd hela vägen, från de första besöken hos barnmorskan, till allt som händer på förlossningen. När det nya livet med det lilla barnet börjar får du stöd av barnavårdscentralen, BVC. Och du, glöm inte bort dig själv! Du är välkommen på återbesök hos barnmorskan upp till 16 veckor efter förlossningen.​

Innehåll - Att vänta, föda och ha ett litet barn i Västmanland

Visa innehåll som:
 • Positivt graviditetstest - vad händer nu?

  När du fått ett positivt graviditetstest är det bra att ringa din barnmorskemottagning så snart som möjligt för att boka tid för inskrivning.

 • Barnmorskebesök under graviditeten i Västmanland

  Under din graviditet har du möjlighet att regelbundet besöka en barnmorskemottagning för att undersöka hur du och ditt väntade barn mår. Förbered dig gärna inför ditt besök genom att ta del av informationen för respektive graviditetsvecka.

 • Ultraljudsundersökning vid graviditet

  I Västmanland blir du som gravid erbjuden två ultraljudsundersökningar under graviditeten: Tidigt ultraljud (TUL) alternativt KUB samt rutinultraljud (RUL). Syftet med ultraljudsundersökningar är att få ett beräknat födelsedatum, räkna antalet foster samt upptäcka eventuella avvikelser. Vid avvikelse kommer du erbjudas vidare utredning.

 • Digital utbildning för dig som ska bli förälder

  Utbildningen förbereder dig inför förlossningen och tiden som nybliven förälder.

 • Så går det till under förlossningen

  När du ska föda barn får du först komma till en förlossningsavdelning. Ring helst till avdelningen innan du kommer dit. När barnet är fött kan ni få komma till en BB-avdelning. Den här texten handlar om hur det brukar gå till på de olika avdelningarna.

 • BB i Västerås

  Cirka två timmar efter att barnet fötts flyttas du från förlossningen till BB-avdelningen.

 • Efter förlossningen

  Här finns information om sådant som är bra att veta om kroppen, barnet, amning och matning och föräldraskap den första tiden efter förlossningen.

 • Besök på barnavårdcentralen, BVC

  När barnet är fött ska du kontakta den BVC som du vill att barnet ska tillhöra.

 • Neonatalvård i Västmanland

  På neonatalavdelning 69 Västerås sjukhus vårdas förtidigt födda barn och sjuka nyfödda barn. Föräldrar och barn bor tillsammans på eget rum under vårdperioden. Om barnet behöver en mer utökad övervakning vårdas barnet på avdelningens intensivvårdssal.

 • Other languages, lättläst svenska

  English, Soomaali, Español, Українська, ትግርኛ, لعربية...

Till toppen av sidan