Ändtarmsöppning

Klåda i ändtarmsöppningen

Klåda i eller runt ändtarmsöppningen är vanligt hos både vuxna och barn. Klådan kan bero på olika saker, som att huden runt ändtarmsöppningen har tvättats för ofta, hemorrojder eller springmask. Det kan också klia utan att det finns någon orsak. Du kan lindra klådan på olika sätt.

Ibland kan det klia mer när du eller barnet ligger i sängen. Klådan förvärras ofta också när du kliar dig eftersom huden irriteras ännu mer.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får klåda i ändtarmsöppningen behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Vad kan det bero på?

Det kan klia i eller runt ändtarmsöppningen utan att det finns någon anledning. Den vanligaste anledningen är annars att det kliar för att huden har blivit uttorkad och irriterad.

Att tvätta sig för noggrant

Det är mycket vanligt att huden runt ändtarmsöppningen har blivit torr för att man har tvättat sig för ofta eller för noggrant. Många tvättar sig mer när det kliar, och det gör att huden torkar ut ännu mer.

Det kan också utvecklas eksem runt ändtarmsöppningen om man tvättar sig för ofta eller för noggrant.

Att det läcker vätska

Vätska som läcker ur ändtarmsöppningen kan irritera och torka ut huden. Det kan hända om du eller barnet får diarré, till exempel vid en magsjuka.Vid diarré torkar man sig ofta fler gånger, vilket irriterar huden ännu mer.

Det kan också läcka vid avföringsinkontinens. Avföringsinkontinens innebär att det läcker vätska och ibland bajs utan att du kan hindra det.

Hemorrojder

Hemorrojder kan göra att det kliar. Då gör det också ofta ont att bajsa och det kan komma ljusrött blod från ändtarmsöppningen. Blodet är inte blandat i bajset, utan mer utanpå bajset eller på toalettpappret när du torkar dig.

Springmask

Springmask är en vanlig orsak till att det kliar runt ändtarmsöppningen hos barn. Det kliar oftast mest på kvällen och natten, när barnet ligger i sängen.

Vuxna kan också få springmask, med det är inte lika vanligt att det kliar hos vuxna som hos barn.

Infektioner

En svampinfektion i underlivet kan ibland göra att det också kliar runt ändtarmsöppningen. Du kan få svamp i underlivet efter att ha använt antibiotika.

Det kan också klia om du har kondylom eller herpes i underlivet. Kondylom kan kallas för könsvårtor.

Spricka i ändtarmsöppningen – analfissur

Du kan få en spricka i ändtarmsöppningen som kliar. Andra symtom är att det kan komma blod och att det gör mycket ont att bajsa. Både barn och vuxna kan få en spricka i ändtarmsöppningen, till exempel vid en förstoppning.

En spricka i ändtarmsöppningen kallas också för analfissur.

Fistel vid ändtarmsöppningen

En fistel är en liten kanal mellan ändtarmen och huden utanför ändtarmsöppningen. Det kan läcka var och vätska från ändtarmen genom fisteln. En fistel orsakas oftast av en böld. Både en böld och fistel gör mycket ont.

Läs mer om bölder och fistlar runt ändtarmsöppningen här.

Vad kan jag göra själv?

Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen mer sällan, om du tror att besvären beror på att du har tvättat dig för noggrant. Det räcker att tvätta sig varannan dag. Använd bara vatten eller en mild tvål, eller tvättolja. Du kan köpa tvättolja på apotek. Torka sedan försiktigt genom att klappa torrt med handduken istället för att gnida.

Du kan lindra klådan genom att smörja med en fet kräm eller salva. Använd gärna sådana som innehåller zink. Det går också bra att använda salvor mot hemorrojder. Fråga på ett apotek om du är osäker på vad du eller barnet ska ha.

Försök att inte klia. Att klia gör att huden blir mer irriterad, som gör att det kliar ännu mer. Det kan hjälpa att ha kortklippta naglar, särskilt på barn.

Undersökning och utredning

När du kommer till läkaren får du berätta om dina symtom. Sedan undersöker läkaren ändtarmsöppningen.

Läkaren kan också vilja undersöka ändtarmen med hjälp av ett så kallat proktoskop eller ett rektoskop. Det görs om du har andra symtom från ändtarmen, till exempel om du blöder från ändtarmen.

Behandling

Vilken behandling du eller barnet får beror på vad som har orsakat klådan:

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan