Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Om vaccin mot covid-19

Boka tid för vaccination i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här hittar du information och länkar till de enheter där du kan boka tid för vaccination mot covid-19, influensa, pneumokocker, HPV och kikhosta om du är gravid. Vill du hellre ha hjälp att boka via telefon så ska du ringa 0611-80 400, måndag-fredag klockan 08.00-16.00. Just nu kan bara du som är 65 år och äldre samt riskgrupp boka en tid för både influensa och covid-19. Klicka på pil i högerkant på sidan för att se varje kapitel om du öppnar i mobilläge.

Mottagningar där du kan vaccinera dig

Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Här listar vi var du kan vaccinera dig, per kommun, på vaccinationsenheter och vissa hälso- och vårdcentraler. Det går inte att boka tid genom att ringa 1177 på telefon. Se lediga tider genom att boka tid, på varje enhets sida.

Många bokar tid nu

Just nu är det många som bokar tider och det kan ta slut på flera enheter men nya tider kommer kontinuerligt att fyllas på med.
Pröva att gå in igen någon dag senare och boka då.

Härnösand 
Vaccination Härnösand, Närvården 

Kramfors

Vaccination Kramfors 

Vaccination Ullånger

Hälsocentralen Nyland

Mobilt vaccinationsteam Kramfors

Sollefteå

Vaccination Sollefteå 

Hälsocentralen Junsele

Hälsocentralen Ramsele

Mobilt vaccinationsteam Sollefteå

Sundsvall 

Vaccination Sundsvall, Birsta Cupolen 

Hälsocentralen Matfors

Njurunda Vårdcentral

Hälsocentralen Stöde

Timrå

Vaccination Timrå

Ånge

Vaccination Ånge, Medborgarhuset

Örnsköldsvik

Vaccination Örnsköldsvik

Hälsocentralen Bredbyn

Hälsocentralen Husum

Mobilt vaccinationsteam Örnsköldsvik Norr

Mobilt vaccinationsteam Örnsköldsvik Söder

Du som har en vaccinationsplan från behandlande läkare

Du som har en vaccinationsplan från din behandlande läkare ska  alltid ringa 0611-804 00 för att boka en tid för vaccination.
Din hälsocentral kan inte skicka tider eller boka tid åt dig utan det ska ske via våra telefonister.

Förbered dig innan vaccinationen

Tänk på det här innan och när du kommer till vaccinationslokalen:

 • kom ca 10-15 minuter innan du ska vaccinera dig så att du inte missar din tid
 • Se till att du har tagit av dig ytterkläder och långärmade tröjor så att du har kortärmat på dig när du kommer fram till den som ska vaccinera dig 

Mobila vaccinationsteam

Det kommer finnas mobila vaccinationsteam som åker ut till olika lokaler och träffpunkter för att vaccinera i Sollefteå och Örnsköldsviks kommun. Du hittar de team som finns under respektive ort i kapitlet "Mottagningar där du kan vaccinera dig". Du bokar sedan en tid på samma sätt som hos de andra enheterna.

När ska jag vaccinera mig mot covid-19 och influensa?

Vaccination mot covid-19 och influensa inför vintersäsongen 2023-2024 startade den 7 november. Om du är yngre än 65 år och inte ingår i någon riskgrupp kommer information senare till dig i december om när det blir aktuellt för dig att boka en tid.

Vissa grupper, till exempel personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, kan få särskilda rekommendationer om tidpunkt för covid-19-vaccination från sin läkare.

På dessa sidor kan du läsa vem som rekommenderas vaccination mot covid-19 och influensa:

Vaccination mot covid-19-vilken rekommendation gäller för mig?

Vaccination mot influensa

Hur bokar jag en tid?

Via vaccinationssidorna digitalt

Du bokar tid för vaccination själv (eller med hjälp av anhörig/vän) genom att klicka på länk till den enhet där du vill vaccinera dig under rubriken "Mottagningar där du kan vaccinera dig". Du behöver ingen e-legitimation.

När du bokat tid för dos ett visas ett bokningsnummer på din skärm. Notera det.

Du får ett sms eller e-post med information om bokningsnummer och bokad tid, beroende på ditt val. Var noga och kontrollera att du angett rätt uppgifter så bekräftelsen kommer fram. Du behöver ha ditt bokningsnummer om du skulle behöva boka av din tid.

Via appen "Mitt Vaccin"

Du kan också ladda ned appen ”Mitt vaccin” för Android eller Iphone iOS där appar finns. Du loggar in med e-legitimation för att hantera din bokning.  För att använda appen Mitt Vaccin gäller följande krav på din smartphone som du använder:

 • Android 9 eller senare.
 • iOS 13 eller senare.

När du bokar själv, via webb eller app:

 • I fält för syfte med besök och besökstyp anger du vilket eller vilka vaccin och vilken dos du bokar tid för.
 • Om du tillhör riskgrupp som rekommenderas vaccin mot pneumokocker kan du välja att ta flera vaccin samtidigt. Se vilka val som gäller i listan.
 • Bokningssystemet läser av ditt personnummer.

Via telefon

Du kan ringa telefon: 0611-804 00 måndag – fredag klockan 08.00-16.00 för att boka vaccination och få rådgivning.

Du som har hemsjukvård, hemtjänst eller bor på SÄBO

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och kan ta dig till en vaccinationslokal, bokar tid själv eller med hjälp av hemtjänst på den vaccinationsenhet som passar dig.  

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och inte kan ta dig till en vaccinationslokal, ta kontakt med din kontaktperson så du kan vaccineras i hemmet av sjuksköterska från kommunen.  

Den som bor på särskilt boende (SÄBO) får sitt vaccin på boendet.

Blodförtunnande läkemedel

Om du använder blodförtunnande läkemedel, se information på sidan Blodförtunnande läkemedel

 

Allergisk reaktion efter covid-19 vaccination

Du som tidigare haft en svår allergisk reaktion och har behövt söka akut vård ska kontakta din hälso- eller vårdcentral för rådgivning om vaccination mot covid-19.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter, efter att du utsatts för det du är allergisk mot.

Reaktionerna kan vara till exempel:

 • andnöd
 • illamående och kräkningar
 • kraftig hjärtklappning
 • avsvimning

Reaktionen är då så svår att man söker vård på akutmottagning eller åker direkt till sin hälso-eller vårdcentral.

Har du tidigare fått en svår allergisk reaktion och behövt söka vård akut? Då ska du kontakta din hälso-eller vårdcentral för att få råd innan du bokar din vaccinationstid. Det är viktigt att du får en bedömning av hur du ska vaccineras på ett säkert sätt.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att du kan vaccineras i det ordinarie flödet så bokar du själv en tid och svarar ”Nej” på frågan i hälsodeklarationen om att du har haft en svår allergisk reaktion.

Vaccination mot covid-19

Så avbokar du din vaccinationstid

Om du blir sjuk ska du avboka din tid digitalt via bokningssidan för respektive vaccinationsenhet eller via appen "Mitt vaccin". Du måste själv boka en ny tid när du blir frisk igen.

Om du har laddat ner appen Mitt Vaccin kan du avboka din tid genom att gå in på ”Bokningar”, ”Hantera bokning” och sedan välja ”Avboka besök”.

Om du har en bokningskod och ett mobilnummer kan du boka av din tid genom att välja din vaccinationsenhet där du bokat tid. Du har fått din bokningskod via sms eller e-post i samband med bokningen.

Välj "Vaccination mot covid-19" och klicka på länken som heter "Avboka tid för vaccination". Då öppnas ett nytt fönster där du kan skriva in mobilnummer och bokningskod och sedan kan du avboka tiden. Du får en bekräftelse på din dator, padda eller mobilskärm att avbokningen är gjord.

Support via telefon

Om du har svårt att boka digitalt via bokningssidor eller appen "Mitt vaccin" så kan du kontakta Region Västernorrlands telefonister för att få hjälp med din bokning.

telefon: 0611-804 00, måndag-fredag klockan 08.00-16.00.

Fakta om olika vacciner

Läs på sidor om respektive vaccin, vad som gäller; vilka rekommenderas vaccin, antal doser och dosintervall:

Om vaccin mot covid-19

Vaccination mot influensa

Vaccination mot HPV

Vaccination mot pneumokocker

Vaccination mot kikhosta för gravida

Till toppen av sidan