Om vaccin mot covid-19

Boka tid för vaccination i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här hittar du information om de enheter där du kan boka tid för vaccination mot HPV, pneumokocker och kikhosta för dig som är gravid. Vill du hellre ha hjälp att boka via telefon så ring 0611-80 400, måndag-fredag klockan 08.00-16.00. Klicka på pil i högerkant på sidan för att se varje kapitel om du öppnar i mobilläge.

Förbättrad tjänst för att boka vaccinationstid

Bokningstjänsten på denna sida ska underlätta bokningen av dina vaccinationer. Denna tjänst har utformats för att vara så enkel som möjligt för användaren. Du kommer att via en karta få upp de vaccinationsenheter som erbjuds och kan sedan välja vilken enhet du vill titta närmare på. Du behöver inte e-legitimation för att boka din tid.

De lediga tiderna visas automatiskt när du klickar dig in på den enhet du valt. Du kan boka flera vaccinationstider om du tänker ta olika vaccin. Däremot kan du inte omboka en ny tid utan att avboka den gamla tiden först. De mobila teamen nås via separata länkar.

Du kommer att få en påminnelse vis sms dagen innan din bokade tid. Om du har frågor går det bra att ringa 0611-804 00 (telefontid 08.00-16.00)

Covid-19 vaccinationer har upphört för denna säsong.

Mitt Vaccin visa enheter Region Västernorrland

Du som har en vaccinationsplan från behandlande läkare

Du som har en vaccinationsplan från din behandlande läkare ska  alltid ringa 0611-804 00 för att boka en tid för vaccination.
Din hälsocentral kan inte skicka tider eller boka tid åt dig utan det ska ske via våra telefonister.

Förbered dig innan vaccinationen

Tänk på det här innan och när du kommer till vaccinationslokalen:

  • kom ca 10-15 minuter innan du ska vaccinera dig så att du inte missar din tid
  • Se till att du har tagit av dig ytterkläder och långärmade tröjor så att du har kortärmat på dig när du kommer fram till den som ska vaccinera dig 

Hur bokar jag en tid?

Via vaccinationssidorna digitalt

Du bokar tid för vaccination själv (eller med hjälp av anhörig/vän) genom att klicka på länk till den enhet där du vill vaccinera dig.Du behöver ingen e-legitimation.

Du får ett sms eller e-post med information om bokningsnummer och bokad tid, beroende på ditt val. Var noga och kontrollera att du angett rätt uppgifter så bekräftelsen kommer fram. Du behöver ha ditt bokningsnummer om du skulle behöva boka av din tid.

När du bokar själv, via webbsidan

  • I fält för syfte med besök och besökstyp anger du vilket eller vilka vaccin och vilken dos du bokar tid för.
  • Om du tillhör riskgrupp som rekommenderas vaccin mot pneumokocker kan du välja att ta flera vaccin samtidigt. Se vilka val som gäller i listan.
  • Bokningssystemet läser av ditt personnummer.

Via telefon

Du kan ringa telefon: 0611-804 00 måndag – fredag klockan 08.00-16.00 för att boka vaccination och få rådgivning.

Du som har hemsjukvård, hemtjänst eller bor på SÄBO

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och kan ta dig till en vaccinationslokal, bokar tid själv eller med hjälp av hemtjänst på den vaccinationsenhet som passar dig.  

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och inte kan ta dig till en vaccinationslokal, ta kontakt med din kontaktperson så du kan vaccineras i hemmet av sjuksköterska från kommunen.  

Den som bor på särskilt boende (SÄBO) får sitt vaccin på boendet.

Blodförtunnande läkemedel

Om du använder blodförtunnande läkemedel, se information på sidan Blodförtunnande läkemedel

 

Allergisk reaktion efter vaccination

Du som tidigare haft en svår allergisk reaktion och har behövt söka akut vård ska kontakta din hälso- eller vårdcentral för rådgivning om vaccination.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter, efter att du utsatts för det du är allergisk mot.

Reaktionerna kan vara till exempel:

  • andnöd
  • illamående och kräkningar
  • kraftig hjärtklappning
  • avsvimning

Reaktionen är då så svår att man söker vård på akutmottagning eller åker direkt till sin hälso-eller vårdcentral.

Har du tidigare fått en svår allergisk reaktion och behövt söka vård akut? Då ska du kontakta din hälso-eller vårdcentral för att få råd innan du bokar din vaccinationstid. Det är viktigt att du får en bedömning av hur du ska vaccineras på ett säkert sätt.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att du kan vaccineras på någon av regionens vaccinationsenheter så bokar du själv en tid och svarar ”Nej” på frågan i hälsodeklarationen om att du har haft en svår allergisk reaktion.

Så avbokar du din vaccinationstid

Om du blir sjuk ska du avboka din tid digitalt via bokningssidan för respektive vaccinationsenhet. Du måste själv boka en ny tid när du blir frisk igen.

Om du har en bokningskod och ett mobilnummer kan du boka av din tid genom att välja din vaccinationsenhet där du bokat tid. Du har fått din bokningskod via sms eller e-post i samband med bokningen.

Välj "Vaccination mot X" och klicka på länken som heter "Avboka tid för vaccination". Då öppnas ett nytt fönster där du kan skriva in mobilnummer och bokningskod och sedan kan du avboka tiden. Du får en bekräftelse på din dator, padda eller mobilskärm att avbokningen är gjord.

Support via telefon

Om du har svårt att boka digitalt via bokningssidan så kan du kontakta Region Västernorrlands telefonister för att få hjälp med din bokning, telefon: 0611-804 00, måndag-fredag klockan 08.00-16.00.

Fakta om olika vacciner

Läs på sidor om respektive vaccin, vad som gäller; vilka rekommenderas vaccin, antal doser och dosintervall:

Om vaccin mot covid-19

Vaccination mot HPV

Vaccination mot pneumokocker

Vaccination mot kikhosta för gravida

Till toppen av sidan