Om vaccin mot covid-19

Boka tid för vaccination i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här hittar du information och länkar till de enheter där du kan boka tid för vaccination mot covid-19, säsongsinfluensa, pneumokocker, HPV och kikhosta om du är gravid från och med vecka 16. Du kan inte boka tid eller ställa frågor till 1177 på telefon utan du gör det via bokningssystemet, appen Mitt vaccin eller telefon 0611-804 00.

Mottagningar där du kan vaccinera dig

Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Här listar vi var du kan vaccinera dig, per kommun, på vaccinationsenheter och vissa hälso- och vårdcentraler. 

I listan markeras vilka vaccinationsenheter som erbjuder både grundvaccination med de första två doserna av vaccinen mot covid-19 och påfyllnadsdoser. Alla listade enheter och hälso- /vårdcentraler erbjuder också vaccin mot säsongsinfluensa och pneumokocker. Några enheter erbjuder vaccination mot HPV och bokningen öppnar i dag den 24 januari.

Se lediga tider genom att gå till e-tjänst för att boka tid, på respektive enhets sida.

Härnösand 
Vaccination Härnösand, Närvården (grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, HPV-vaccin och kikhostevaccin för gravida)

Kramfors

Vaccination Kramfors (grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, HPV-vaccin och kikhostevaccin för gravida)

Sollefteå

Vaccination Sollefteå (grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, HPV-vaccin och kikhostevaccin för gravida)

Hälsocentralen Junsele

Hälsocentralen Ramsele

Sundsvall

Vaccination Sundsvall, Birsta Cupolen (grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, HPV-vaccin och kikhostevaccin för gravida)

Hälsocentralen Matfors

Hälsocentralen Stöde

Njurunda Vårdcentral

Ånge

Vaccination Ånge, Medborgarhuset
(grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, pneumokocker, HPV-vaccin och säsongsinfluensa)

Örnsköldsvik

Vaccination Örnsköldsvik, Gnistan (grundvaccin och påfyllnadsdos covid-19, HPV-vaccin och kikhostevaccin för gravida)

Hälsocentralen Bjästa

Hälsocentralen Bredbyn

Hälsocentralen Husum

Läs på sidor om respektive vaccin, vad som gäller; vilka rekommenderas vaccin, antal doser och dosintervall:

Om vaccin mot covid-19

Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19?

Vaccination mot influensa

Vaccination mot pneumokocker

Vaccination mot kikhosta

Hur bokar jag en tid?

Via vaccinationssidorna digitalt

Du bokar tid för vaccination själv (eller med hjälp av anhörig/vän) genom att klicka på länk till den enhet där du vill vaccinera dig under rubriken "Mottagningar där du kan vaccinera dig". Du behöver ingen e-legitimation.

När du bokat tid för dos ett visas ett bokningsnummer på din skärm. Notera det.

Du får ett sms eller e-post med information om bokningsnummer och bokad tid, beroende på ditt val. Var noga och kontrollera att du angett rätt uppgifter så bekräftelsen kommer fram. Du behöver ha ditt bokningsnummer om du skulle behöva boka av din tid.

Via appen "Mitt Vaccin"

Du kan också ladda ned appen ”Mitt vaccin” för Android eller Iphone iOS där appar finns. Du loggar in med e-legitimation för att hantera din bokning.  För att använda appen MittVaccin gäller följande krav på din smartphone som du använder:

  • Android 9 eller senare.
  • iOS 13 eller senare.

När du bokar själv, via webb eller app:

  • I fält för syfte med besök och besökstyp anger du vilket eller vilka vaccin och vilken dos du bokar tid för.
  • Om du tillhör riskgrupp som rekommenderas vaccin mot säsongsinfluensa och pneumokocker, kan du välja att ta flera vaccin samtidigt. Se vilka val som gäller i listan
  • Bokningssystemet läser av ditt personnummer.

Du som har hemsjukvård, hemtjänst eller bor på SÄBO

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och kan ta dig till en vaccinationslokal, bokar tid själv eller med hjälp av hemtjänst på den vaccinationsenhet som passar dig.  

Du som har hemsjukvård eller hemtjänst och inte kan ta dig till en vaccinationslokal, ta kontakt med din kontaktperson så du kan vaccineras i hemmet av sjuksköterska från kommunen.  

Den som bor på särskilt boende (SÄBO) får sitt vaccin på boendet.

Blodförtunnande läkemedel

Om du använder blodförtunnande läkemedel, se information på sidan Blodförtunnande läkemedel

Se också "Frågor och svar om vaccination mot covid-19", under rubriken "Kan jag vaccinera mig?"

Allergisk reaktion efter covid-19 vaccination

Du som tidigare haft en svår allergisk reaktion och har behövt söka akut vård ska kontakta din hälso- eller vårdcentral inför din vaccination mot covid-19. Det gör du för att få råd och en bedömning om du kan ta din vaccindos på den ordinarie vaccinationslokalen eller om du behöver en utökad övervakning.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter, efter att du utsatts för det du är allergisk mot.

Detta gäller alla oavsett ålder. Den som har blivit vaccinerad med utökad övervakning utan reaktion kan ta nästa dos i vanlig vaccinationslokal.

Reaktionerna kan vara till exempel:

  • andnöd
  • illamående och kräkningar
  • kraftig hjärtklappning
  • avsvimning

Reaktionen är då så svår att man söker vård på akutmottagning eller åker direkt till sin hälso-eller vårdcentral.

Har du tidigare fått en svår allergisk reaktion och behövt söka vård akut? Då ska du kontakta din hälso-eller vårdcentral för att få råd innan du bokar din vaccinationstid. Det är viktigt att du får en bedömning av hur du ska vaccineras på ett säkert sätt.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att du kan vaccineras i det ordinarie flödet så bokar du själv en tid och svarar ”Nej” på frågan i hälsodeklarationen om att du har haft en svår allergisk reaktion.

Om hälso-vårdcentralen bedömer att vaccination måste ske med utökad övervakning skriver vård-hälsocentralen en remiss så att du vaccineras på något av länets sjukhus. Du kallas sedan till vaccination.

Så avbokar du din vaccinationstid

Om du blir sjuk ska du avboka din tid digitalt via bokningssidan för respektive vaccinationsenhet eller via appen "Mitt vaccin". Du måste själv boka en ny tid när du blir frisk igen.

Så här avbokar du din tid

Om du har laddat ner appen Mitt Vaccin kan du avboka din tid genom att gå in på ”Bokningar”, ”Hantera bokning” och sedan välja ”Avboka besök”.

Om du har en bokningskod och ett mobilnummer kan du boka av din tid genom att välja din vaccinationsenhet där du bokat tid. Du har fått din bokningskod via sms eller e-post i samband med bokningen.

Välj "Vaccination mot covid-19" och klicka på länken som heter "Avboka tid för vaccination". Då öppnas ett nytt fönster där du kan skriva in mobilnummer och bokningskod och sedan kan du avboka tiden. Du får en bekräftelse på din dator, padda eller mobilskärm att avbokningen är gjord.

Support via telefon

Om du har svårt att boka digitalt via bokningssidor eller appen "Mitt vaccin" så kan du kontakta Region Västernorrlands telefonister för att få hjälp med din bokning.

telefon: 0611-804 00, måndag-fredag klockan 08.00-16.00.

Till toppen av sidan