UTSLAG OCH EKSEM

Eksem

Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Du kan få eksem om hudens yttersta skyddande lager har skadats. Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot. Eksem smittar inte.

Eksem är mycket vanligt hos små barn, men besvären brukar minska med åldern. De flesta människor får eksem någon gång i livet. Risken att få eksem ökar om någon nära släkting har eller har haft det.

Olika typer av eksem

Det finns flera typer av eksem. Hur ett eksem ser ut och var på kroppen det finns beror på vilken typ av eksem du har.

Atopisk dermatit

Atopisk dermatit kallas även böjveckseksem. Eksemet är vanligt hos små barn. Här kan du läsa om atopisk dermatit.

Allergiskt kontakteksem

Allergiskt kontakteksem kan uppkomma om huden har varit i kontakt med något du är allergisk mot. Eksemet kommer för det mesta på händerna, i armhålorna och i ansiktet, framför allt runt ögonen.

Ämnen som kan ge allergiskt kontakteksem är till exempel nickel, krom, gummi, latex och vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter. Ett annat irriterande ämne är kolofonium, som kan finnas i plåster, post it-lappar och kläder med tryck på.

Icke-allergiskt kontakteksem

Icke-allergiskt kontakteksem kallas också för handeksem eftersom det ofta kommer på händerna. Du kan få eksemet om du ofta kommer i kontakt med vatten, tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel.

Mjälleksem

Mjälleksem kommer i hårbotten och på andra ställen där det växer mycket hår. Mjälleksem har andra orsaker och behandlas lite annorlunda än andra eksem. Här kan du läsa om mjälleksem.

Myntformat eksem

Myntformat eksem är runda utslag, som ofta kommer på armar och ben. Det kallas även nummulärt eksem. Det är oftast personer över 50 år som får denna typ av eksem.

Underbenseksem

Underbenseksem, som ofta förekommer vid åderbråck eller bensår. Eksemet är vanligare hos äldre personer.

Symtom

Kontakteksem efter kontakt med rengöringsmedel.

Det här är symtom som kan förekomma vid eksem:

 • Huden är röd. Det röda syns bättre på ljus hud än på mörk. Det är inte säkert att det röda syns alls på mörk hud.
 • Huden är torr och fjällar.
 • Det kliar och blir ofta värre när du kliar dig.
 • Du får små blåsor och knottror, som kan spricka och vätska sig. Då bildas små sår och sårskorpor.
 • Du får sprickor i huden som gör ont.

Eksem kan vätska sig och bli större. Sårvätskan kan bli grumlig och sårskorporna tjocka och gulaktiga. Då kan eksemet ha blivit infekterat.

Ett långvarigt eksem som du har kliat mycket på kan göra att huden blir tjock och fårad. Det heter lichenifiering och kallas ibland elefanthud.

Vad kan jag göra själv?

Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären.

Smörj regelbundet

Smörj ofta och rikligt med ett mjukgörande medel, till exempel kräm. Det lindrar klådan. Det hjälper också huden att bevara sitt naturliga skydd mot exempelvis nötning, kemikalier och vatten. Det kan ta en hel del tid att smörja men det är viktigt att ta sig den tiden.

Här kan du läsa mer om att smörja med mjukgörande medel.

Undvik att torka ut huden

 • Tvätta inte i onödan med tvål och vatten där du har besvär.
 • Använd en mild oparfymerad tvål. På apotek finns tvättkräm och duscholja för torr och känslig hud.
 • Undvik att bada eller duscha varje dag.

Undvik ämnen som kan ge besvär

 • Använd oparfymerat tvättmedel och undvik sköljmedel. Överdosera inte tvättmedel. Det är bra att ta reda på om vattnet är hårt eller mjukt där du bor för att veta hur du ska dosera. Du kan fråga hos din kommun eller söka på kommunens webbplats.
 • Tvätta nya kläder innan användning så att eventuella kemikalier försvinner.
 • Undvik de ämnen som kan ha utlöst eksemet, till exempel diskmedel eller smycken som innehåller nickel.
 • Använd plasthandskar när du diskar om du har eksem på händerna. Du kan ha bomullsvantar under för att hålla händerna torra.
 • Skölj noga och torka under armband och ringar när du har tvättat händerna. Då försvinner tvålrester som kan irritera huden.
 • Undvik vatten med klor som kan förvärra eksemet.

Ha inte för varmt inomhus och undvik damm

 • Det är bra att inte ha alltför varmt inomhus. Luftfuktigheten minskar när huset värms upp. Torrt och kallt vinterväder brukar ge mer problem med eksem.
 • Det kan vara bra att ha svalt i sovrummet och att använda ett tunt täcke.
 • Dammiga miljöer kan förvärra eksemet.

Undvik för varma kläder

Undvik att klä dig för varmt eftersom det kan klia om du svettas. Det är alltid bra med luftiga kläder. Yllekläder kan irritera och klia och syntetkläder kan göra att du svettas lättare. Använd helst bomullskläder närmast kroppen. Det finns också andra material som kan fungera bra, till exempel silke och bambu.

Sola försiktigt

Eksem blir ofta bättre av sol, men hud med eksem är extra känslig. Sola försiktigt och undvik att bränna dig.

Här kan du läsa om hur du kan skydda dig mot solen.

Om det kliar

Det kan vara svårt att låta bli att klia, men det är viktigt att försöka. Att klia ger mer klåda, gör eksemet värre och ökar risken för infektion.

 • Klappa försiktigt eller massera med hudlotion istället för att riva med naglarna när det kliar.
 • Bomullsvantar kan hindra att du kliar sönder eksemet när du sover.
 • Håll naglarna kortklippta.
 • Svala bad kan göra att det kliar mindre.

Undvik sådant som kan försämra eksemet

Stress, dålig sömn och alkohol kan förvärra besvären. Eksem som kliar mycket kan i sin tur göra att du får svårt att sova.

Här kan du läsa om sömnsvårigheter och vad du kan göra själv.

Prova receptfritt kortison

Ofta behövs behandling med kortison, som dämpar inflammation och lindrar klåda. Du kan pröva att smörja med receptfri kräm eller salva i en vecka. Kortison ska inte användas till barn under två år utan läkares ordination.

Här kan du läsa om läkemedel mot eksem.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har inte blivit bättre efter en veckas behandling med receptfritt kortison.
 • Du har eksem som sprider sig eller ändrar utseende, till exempel vätskar sig.
 • Ditt eksem blir inte bättre av den behandling som brukar hjälpa.
 • Du har eksem runt ögonen.
 • Du har eksem på underbenen.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Barn under sex år kan även få hjälp via barnavårdcentralen, BVC.

Ibland kan eksem blossa upp snabbt, ofta i samband med en infektion. Då bör du söka vård på en vårdcentral eller jouröppen mottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Undersökningar och utredningar

Läkaren brukar undersöka huden och du får svara på frågor. Oftast räcker det för att läkaren ska kunna ställa en diagnos. Ibland behövs fler undersökningar, till exempel en allergiutredning.

Bakterieodling visar om eksemet är infekterat

Läkaren kan ta ett litet prov från eksemet med hjälp av en bomullspinne om det verkar vara infekterat av bakterier. Provet skickas till ett laboratorium för odling.

Behandling

Behandling av eksem går ut på att dämpa inflammationen och läka huden så att den blir hel och smidig igen. Då får huden tillbaka sitt skydd mot nötning, uttorkning och kemikalier.

Vilken behandling du får beror på vilken typ av eksem du har, hur gammal du är, var på kroppen du har eksem och hur stora besvär du har.

Eksem brukar behandlas med läkemedel. Här kan du läsa om läkemedelsbehandling av eksem.

Ljusbehandling

Sol i måttliga mängder är bra för de flesta och gör att eksemet blir bättre. Därför används ibland så kallad medicinsk ljusbehandling. Då får du sola i ett särskilt medicinskt solarium, som finns på sjukhus. Medicinska solarier skiljer sig från de solarier som du kan sola i för att bli brun.

Vid underbenseksem behandlas orsaken till eksemet

Vid underbenseksem behandlas framför allt orsaken till eksemet. Om du har bensår får du behandling för såren. Svullna ben lindas med speciella bindor eller så får du särskilt utprovade stödstrumpor. Du kan behöva få dina åderbråck opererade.

Vad händer i huden när du får eksem?

Huden består av tre hudlager; överhuden, läderhuden och underhuden.

Överhuden är det yttersta hudlagret. Det bevarar fukt och fett som håller huden smidig och bildar ett skydd mot omgivningen. Överhuden förhindrar att bland annat smuts, bakterier och virus kommer in i kroppen. Den skyddar mot nötning, kemikalier, vatten och annat som kan torka ut eller irritera.

Du kan få eksem om överhudens skydd har torkat ut, fått sprickor eller nötts ut. Då uppstår en inflammation i läderhuden.

Överst i överhuden ligger hornlagret som består av döda hudceller. Det bildas hela tiden nya hudceller underifrån. En hudcell lever i ungefär en månad innan den dör och stöts bort. Vid eksem förnyas hudcellerna snabbare än de ska. Då hinner inte hornlagret bildas som vanligt, vilket gör att hudens skydd blir sämre. Bortstötta hudceller samlas på hudytan och huden fjällar.

Hur påverkas livet av att ha eksem?

Det brukar vara en lättnad att få en diagnos så att du kan påbörja behandling och lindra dina besvär. Du får lära dig att bli expert på din egen hud och att behandla dig själv. Det är viktigt att barn så snart som möjligt får vara delaktiga i behandlingen.

En del tycker att det är generande att andra ser eksemen. Det kan vara extra känsligt för barn och ungdomar, till exempel på idrotten i skolan. Om du känner att din behandling inte fungerar tillräckligt bra är det därför viktigt att du kontaktar din läkare. Det finns bra och effektiv behandling mot eksem, så du ska kunna delta i vardagliga aktiviteter utan att eksemet hindrar dig.

Ditt jobb kan påverka

Ibland kan eksem orsakas eller bli sämre av det jobb du har. Det kan också påverka vilket yrke du kan välja.

Du kan få yrkesrådgivning och eventuellt hjälp av en specialist i så kallad yrkesdermatologi för att utreda din arbetsplats. Du kan också ta kontakt med ett arbetsmiljöombud på din arbetsplats om du misstänker att något ämne som du arbetar med ger eksem.

Företagshälsovården kan ofta remittera till så kallade yrkesmedicinska kliniker vid universitetssjukhusen i de större städerna.

Eksem i samband med graviditet

Eksem kan påverkas av en graviditet. Hos en del blir eksemet sämre. Du kan oftast använda kortison när du är gravid om du använder det på ett begränsat område på kroppen, men du bör rådgöra med en läkare först.

Det är bra om ditt handeksem är läkt innan barnet föds. Att sköta om små barn innebär mycket kontakt med vatten, vilket kan försämra eksemet.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Till toppen av sidan