Kontakta vården på nätet

Videosamtal med vården

Videosamtal är ett sätt att komma i kontakt med vården. Ett videosamtal kan göra det lättare att förklara dina besvär, till exempel om du har synliga symtom. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du är.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Västernorrland

Videosamtal i Region Västernorrland

Ett fysiskt besök med vården kan ibland ersättas med ett digitalt besök, alltså ett besök med vårdpersonal via video. Det fungerar som ett vanligt besök med den skillnaden att du inte behöver ta dig till den mottagning du annars skulle besöka.

Inom Region Västernorrland erbjuder många hälsocentraler och mottagningar möjlighet till digitala vårdbesök. Beroende på den medicinska bedömningen som vårdpersonalen gör och i dialog med dig så kommer ni överens om det passar med ett digitalt vårdbesök.

Alla vårdbesök journalförs, även de digitala besöken. Anteckningarna kan du ta del av i din journal via 1177 e-tjänster. Du får betala samma patientavgift för ett digitalt möte som ett fysiskt möte. Mer information finns under patientavgifter.

För att du ska kunna genomföra ett videosamtal behöver du ha tillgång till internetuppkoppling samt dator med kamera, smartphone eller surfplatta.

Din information hanteras säkert

För att du ska känna dig trygg och våga prata öppet om de besvär och symtom du har så används ett videosystem som är säkert och lämpligt för att behandla patientinformation. För att ansluta till det digitala besöket krävs att du legitimerar dig med hjälp av till exempel bank-id eller Freja e-ID-Plus.
Mer information om hur du loggar in på 1177.se

Inför ditt digitala besök

Du får ett meddelande (sms eller e-post) via 1177 e-tjänster om att du har en tid för digitalt besök inbokat. Innan ditt digitala besök kan du testa att ansluta till mötet för att se att din bild och ditt ljud fungerar. Se information i meddelandet om hur du gör detta.
Det är viktigt att du har varit inloggad i e-tjänsterna tidigare för att du ska kunna få meddelandet om ditt digitala besök. Du behöver ange i förväg hur du vill bli kontaktad. Du kan välja att bli kontaktad via sms eller e-post.

Starta videomötet – så gör du

I meddelandet finns en länk till mötet där du kopplar upp dig när du har din tid för mötet. Det är viktigt att du gör uppkopplingen i god tid innan ifall du behöver justera något som ditt ljud eller din bild.

Support vid tekniska problem?

Vänd dig direkt till den vårdgivare som har bokat möte med dig
Hitta vård

Rådgivning

När du kontaktar din hälsocentral och blir uppringd av en sköterska så är det möjligt att låta samtalet övergå i ett videosamtal. Sköterskan föreslår det om hen bedömer att det är lämpligt och medför nytta. Du kan få råd direkt och behöver kanske inte komma på ett vanligt besök.

Vid samtalet skickas ett sms till dig med en länk till videosamtalet. Du ansluter via appen ”Video Care” på din telefon. Appen hittar du i din appstore eller där appar finns.

Skicka bildmeddelande till 1177 på telefon 

När du kontaktar 1177 på telefon kan du bli tillfrågad om du vill skicka en bild på dina symtom. Det görs som ett stöd i bedömningen ibland.
Mer information finns på sidan Skicka bild till 1177 på telefon

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du till exempel behöver en kroppsundersökning. 

Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Det kan gå att få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal, men inte alltid.

I flera regioner kan du prata med en sjuksköterska på 1177 genom videosamtal. Då ringer du först 1177. Sjuksköterskan du pratar med kan sedan välja att byta till videosamtal, om det behövs.

Videosamtal som en del av en behandling

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en journal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Västernorrland

Digitalt vårdmöte i Västernorrland kostar:

360 kronor för vuxna.
Avgiftsfritt för barn och ungdomar till och med att de fyllt 19 år eller för den som fyllt 85 år.
Uteblivet besök debiteras med 360 kronor.
Definition för vad som är ett vårdmöte finns på sidan patientavgifter och högkostnadsskydd

Att tänka på inför ett videosamtal

Här är några saker att tänka på vid ett videosamtal: 

  • Se till att vara på en plats med bra internetuppkoppling.
  • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
  • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med anledning av sekretessen.
  • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
  • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
  • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
  • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
  • Använd mobilens blixt eller lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra. 

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför kontakten med vården.

Läs mer på 1177.se

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan