Kontakta vården på nätet

Videosamtal med vården

Genom ett videosamtal med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Västernorrland

Videosamtal i Region Västernorrland

Ett fysiskt besök med vården kan ibland ersättas med ett digitalt besök, alltså ett besök med vårdpersonal via video. Det fungerar som ett vanligt besök med den skillnaden att du inte behöver ta dig till den mottagning du annars skulle besöka.

Inom Region Västernorrland erbjuder många hälsocentraler och mottagningar möjlighet till digitala vårdbesök. Beroende på den medicinska bedömningen som vårdpersonalen gör och i dialog med dig så kommer ni överens om det passar med ett digitalt vårdbesök.

Alla vårdbesök journalförs, även de digitala besöken. Anteckningarna kan du ta del av i din journal via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Du får betala samma patientavgift för ett digitalt möte som ett fysiskt möte. Mer information finns under patientavgifter.

För att du ska kunna genomföra ett videosamtal behöver du ha tillgång till internetuppkoppling samt dator med kamera, smartphone eller surfplatta.

Din information hanteras säkert

För att du ska känna dig trygg och våga prata öppet om de besvär och symtom du har så används ett videosystem som är säkert och lämpligt för att behandla patientinformation. För att ansluta till det digitala besöket krävs att du legitimerar dig med hjälp av till exempel Bank-ID eller Freja e-ID-Plus.
Mer information om hur du loggar in på 1177 Vårdguiden

Inför ditt digitala besök

Du får ett meddelande (sms eller e-post) via 1177 Vårdguidens e-tjänster om att du har en tid för digitalt besök inbokat. Innan ditt digitala besök kan du testa att ansluta till mötet för att se att din bild och ditt ljud fungerar. Se information i meddelandet om hur du gör detta.
Det är viktigt att du har varit inloggad i e-tjänsterna tidigare för att du ska kunna få meddelandet om ditt digitala besök. Du behöver ange i förväg hur du vill bli kontaktad. Du kan välja att bli kontaktad via sms eller e-post.

Starta videomötet – så gör du

I meddelandet finns en länk till mötet där du kopplar upp dig när du har din tid för mötet. Det är viktigt att du gör uppkopplingen i god tid innan ifall du behöver justera något som ditt ljud eller din bild.

Support vid tekniska problem?

Videosupport Region Västernorrland
060-18 20 90
support.videokonferens@rvn.se

Rådgivning

När du kontaktar din hälsocentral och blir uppringd av en sköterska så är det möjligt att låta samtalet övergå i ett videosamtal. Sköterskan föreslår det om hen bedömer att det är lämpligt och medför nytta. Du kan få råd direkt och behöver kanske inte komma på ett vanligt besök.

Vid samtalet skickas ett sms till dig med en länk till videosamtalet. Du ansluter via appen ”Video Care” på din telefon. Appen hittar du i din appstore eller där appar finns.

Skicka bildmeddelande till 1177 på telefon 

När du kontaktar 1177 på telefon kan du bli tillfrågad om du vill skicka en bild på dina symtom. Det görs som ett stöd i bedömningen ibland.
Mer information finns på sidan "Skicka bild till 1177 Vårdguiden på telefon"

Till toppen av sidan