Föräldrastöd och information till blivande föräldrar

Inspelade föräldrautbildningar inför förlossning

Innehållet gäller Västernorrland

Här kan du ta del av inspelade föräldrautbildningar.

Förinspelade filmer ersätter föräldrautbildningar tills vidare

Västernorrland

Filmerna riktar sig till dig som blivande förälder och handlar om förberedelser och vanliga frågor som du kanske ställer dig inför en kommande förlossning, oavsett om det är du som ska föda eller din partner. 

Några av filmerna är inspelade av Karolinska Universitetssjukhuset 2020 och andra är inspelade av Jönköpings kommun 2020. Vissa lokala avvikelser kan därför förekomma, men informationen är generell och riktar sig till dig som förälder. 

Graviditeten

Relationen mellan dig och barnet i magen och andra saker som kan vara bra att tänka på under de sista månaderna under graviditeten. 

Graviditeten - Jönköpings kommun

Vad händer i kroppen när du föder?

Hur startar förlossningen? Vad är och hur kan den blivande mamman hantera latensfasen och den aktiva fasen? Vad händer under nedträngnings- och utdrivningsfasen? Barnet är fött – vad händer nu med bebis och mamman? 

Vad händer i kroppen när du föder? - Karolinska Universitetssjukhuset

Andning och avslappning

Vad gör hormonen Oxytocin och Adrenalin och hur kan andning, olika avslappningsmetoder, rösten och tankekraft påverka förlossningen. Samt vad stödpersonen kan tänka på.

Andning och avslappning - Karolinska Universitetssjukhuset

Smärtlindring under förlossning

Genomgång av metoder och hjälpmedel som kan hjälpa dig att hantera smärtan: värme, bad och dusch, akupunktur, TENS, kvaddlar, massage och rörelse, lustgas, ryggbedövning (EDA) och bäckenbottenbedövning (PDB). Samt hur fungerar det att föda i vatten?

Smärtlindring under förlossning - Karolinska Universitetssjukhuset

Komplikationer

Genomgång av vad som händer om någon komplikation tillstöter och vad vårdpersonalen gör: skalpprovtagning, sugklocka, kejsarsnitt och barnakutbordet.

Komplikationer - Karolinska Universitetssjukhuset

Första stunden med barnet

Varför förespråkar vi säker och oavbruten hud-mot-hud-kontakt under de första två timmarna efter förlossningen? Vad är efterskötning?

Första stunden med barnet - Karolinska Universitetssjukhuset

Ett nyfött barn - Jönköpings kommun

Amning

Skillnaden mellan första och andra dygnets amning, handurmjölkning.

Amning - Karolinska Universitetssjukhuset

Efter förlossningen - När det känns svårt

Att bli förälder är en stor omställning. Ibland känns det fantastiskt och underbart, och andra stunder kan vara väldigt svåra. 

När det känns svårt - Jönköpings kommun

Till toppen av sidan