Skelett, leder och muskler

Armar och händer

Har du till exempel ont i handleden? Här kan du läsa mer om olika besvär från armar och händer.

Innehåll - Armar och händer

Visa innehåll som:
 • De Quervains syndrom

  De Quervains syndrom eller senskideinflammation innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Det gör ont framför allt när du rör på tummen och beror på att du har fått en inflammation i en senskida.

 • Dupuytrens kontraktur

  Dupuytrens kontraktur är en sjukdom som kan göra att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Det brukar inte göra ont och de flesta får inga besvär. Det finns behandling om du får besvär.

 • Dysmeli

  Dysmeli innebär att en mindre eller större del av armen, handen, benet eller foten saknas eller ser annorlunda ut sedan födseln. Eventuella funktionshinder kan ibland minskas med hjälpmedel, protes, träning eller operation.

 • Fingrar och tår som inte är separerade - syndaktyli

  Fingrar som inte är separerade är en vanlig medfödd skada i handen. Barn som föds med syndaktyli av fingrar behöver opereras, eftersom det påverkar handen och fingrarnas funktion och tillväxt.

 • Ganglion

  Ganglion är en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led.

 • Karpaltunnelsyndrom

  Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom kanalen går den viktiga medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att nerven har kommit i kläm när utrymmet har minskat.

 • Plexusskada hos nyfödda barn

  När ett nyfött barn inte kan röra på axeln, armen eller handen kan det bero på en så kallad plexusskada. Det är en skada på de nerver som styr musklerna och känseln. Skadan kan inträffa under en komplicerad förlossning.

 • Triggerfinger hos barn

  Triggerfinger är vanligast hos vuxna. Men nyfödda barn kan också få triggerfinger. Även äldre barn kan få triggerfinger.

Mer på 1177.se

Artros i handen och fingrarna

I handens leder finns brosk som ger stadga och möjliggör för skelettets ben att glida mot varandra. Vid artros bryts brosket ned snabbare än det byggs upp. Du kan få ont och svårt att greppa saker. Det finns behandling som hjälper.

Så fungerar skelett och leder

Skelettet håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra. Det gör att hela kroppen kan röra sig.

Hjälpmedel

Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel och hur det går till att få dem.

Till toppen av sidan