Vården i Uppsala län

Vård nära dig i Uppsala län

Innehållet gäller Uppsala län

Vårdcentralen tar emot vuxna och barn i alla åldrar. De flesta vårdcentraler har öppet vardagar. För sjukvårdsrådgivning dygnet runt ring 1177. Är det fara för liv ring 112.

Vårdcentraler i Uppsala län

Det är nästan alltid vårdcentralen som du ska kontakta när du blir sjuk eller skadar dig. Vårdcentralen har ofta öppet på vardagar.

Ring vårdcentralen för sjukvårdsrådgivning. Vid behov får du en bokad tid. På vårdcentralen arbetar olika yrkesgrupper som kan utreda och behandla allt från lättare besvär till allvarligare sjukdomar.

Vårdcentraler i Uppsala län

Välja vårdcentral i Uppsala län

Sjukvårdsrådgivning dygnet runt

Ring 1177 och få råd om vård och bedömning av en sjuksköterska. 1177 på telefon har öppet dygnet runt.

Läs mer om rådgivning på telefon

Exempel på vad du kan få hjälp med på vårdcentralen

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

Vad erbjuder vårdcentralen mer?

På vårdcentralerna finns kan du få rådgivning, hjälp och behandling för olika sjukdomar. Vilka mottagningar som finns på en vårdcentral kan variera något. På din vårdcentrals egen sida här på webbplatsen kan du läsa mottagningen erbjuder.

Här några exempel som de flesta vårdcentraler erbjuder:

  • Astma, allergi och KOL undersöks ofta med spirometri-mätningar för att bedöma lungfunktion och ställa rätt diagnos. Det är även en bra metod för att följa hur en behandling lyckas. Sjuksköterskan kan även stödja dig om du vill sluta röka.
  • Barnavårdscentralen (BVC) erbjuder hembesök, hälsokontroller, läkarbesök samt vaccinationer för barn upp till skolåldern. Barnets hälsa, trygghet och utveckling står i fokus.
  • Kontroll av blodtryck och stöd i att hålla ditt blodtryck på en hälsosam nivå med hjälp av rätt medicinering och livsstilsråd.
  • Du som har diabetes får gå på regelbundna kontroller och får kost- och livsstilsråd. Om du tar läkemedel följs effekten upp och dosen justeras vid behov. Vi gör även bedömningen och ser till att du som behöver får medicinsk fotvård.
  • Distriktssköterska ger bedömning av symtom och rådgivning. Du träffar även distriktssköterskan om du behöver ta bort stygn, lägga om sår, få injektioner, ta ett EKG eller kontrollera blodtryck.
  • Inkontinens eller urinläckage hos barn, vuxna och äldre kan du få information och rådgivning om. Vid behov får du även tillgång till hjälpmedel.
  • Rehabkoordinator hjälper dig vid behov om du är sjukskriven, till exempel om du behöver hjälp med kontakt med arbetsgivaren, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller andra vårdgivare som medverkar i din rehabilitering. Målet är att komma tillbaka till arbete eller studier och att förebygga sjukskrivning.
  • Samtalsstöd vid depression, ångest, kriser samt stressrelaterade besvär. Det finns även möjlighet att själv anmäla dig till digital kognitiv beteendeterapi, så kallad KBT på nätet.
  • Ungdomsmottagning finns på några vårdcentraler i länet. Hit är ungdomar välkomna för att får svar på frågor om sex och samlevnad, preventivmedel eller något annat, till exempel stöd om det är jobbigt hemma.

Boka, omboka eller avboka en tid

De flesta vårdcentraler erbjuder e-tjänster. När du loggat in kan till exempel boka, omboka eller avboka ett besök, förnya recept, se din journal eller lista dig på vårdcentral eller barnavårdscentral.

Till toppen av sidan