Undersökningar under graviditeten

Ultraljudsundersökning vid graviditet

Med hjälp av ljudvågor kan en ultraljudsundersökning visa rörliga bilder av fostret. Bilderna kan bland annat visa hur länge graviditeten har pågått, om det finns fler än ett foster och hur fostret utvecklas. Alla gravida erbjuds ett ultraljud mellan vecka 18 och 20.

Ultraljudsundersökning med en bild på fostret på skärmen. Fotografi.
Ett ultraljud kan göras under hela graviditeten. Alla gravida brukar erbjudas rutinultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20.
Uppsala län

Ultraljud i Uppsala län

Du som är gravid och bor i Uppsala län erbjuds en ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 18-19 på Fostermedicinska mottagningen, Akademiska sjukhuset.

Undersökningen är frivillig och kostar ingenting. När du besöker barnmorskan i mödrahälsovården bokas tid för ultraljudsundersökning om så önskas.

En del får även göra tidigt vaginalt ultraljud, ultraljud som en del av KUB eller tillväxtultraljud. Ultraljud är en säker metod som inte ger någon ökad risk för missfall.

Ultraljudsundersökning är frivillig, precis som all annan fosterdiagnostik. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra fosterdiagnostik eller inte.

Till toppen av sidan