Att vara förälder

Sex efter att du har fått barn

Det är ofta en stor omställning att få barn. När du fått barn är det vanligt att sexlivet blir annorlunda än vad det var innan. Det kan bero på olika saker. Ibland saknas lust, av olika anledningar. Det finns andra sätt att ha närhet och sex, om du inte vill ha slidsamlag. Kontakta vården om du vill diskutera sexlivet och få hjälp och stöd.

Du som har fött barn kan påverkas av bland annat hormoner, bristningar och stygn. Men om du har lust går det bra att ha sex när du vill. Så länge du har avslag bör du använda kondom.

Livet med ett nytt barn

Att ha ett nytt barn hemma är ofta en stor omställning. För många nyblivna föräldrar får sexlivet mindre fokus. Trötthet, oro eller en skrikig bebis är exempel på saker som kan göra att den sexuella lusten minskar.

Det kan dröja innan sexlivet kommer igång efter att du har fått barn. Det kanske blir mer sällan och annorlunda än vad det var innan. För en del gör det inget. För andra kan det vara jobbigt.

Ofta får du acceptera att barn påverkar sexlivet. Du kanske får sänka dina krav.

För några är det tvärt om och lusten för sex ökar.

Relationen påverkas

Att få barn brukar påverka en relation. Ibland har en mer lust och en annan har mindre lust. Det kan vara jobbigt för relationen. Du som har mindre lust kanske känner press, och då blir det ännu svårare att få lust.

Försök att ha förståelse och intresse för varandras situation. Prata med varandra. Mer sömn och egen tid brukar också vara en hjälp. Ni kanske kan göra andra saker tillsammans som ni tycker om, om det finns möjlighet.

Smek och massage

Det finns andra sätt att ha närhet och sex, om du inte vill ha slidsamlag.

Sex kan vara alla de olika saker man gör och känner när ens kropp eller tankar berörs på ett sexuellt sätt. Det finns ingen klar gräns för vad som är sex och inte, eftersom det är ens egen känsla som räknas.

Det kan kännas bättre att massera och smeka varandra. Ni kan turas om att vara passiva och aktiva. Berätta för varandra vad som känns bra och vad som känns mindre bra.

Det kan vara en bra idé att sätta av tid för samlagsfritt sex. Ofta gör smek och massage att den sexuella spänningen ökar. Då kan det bli lättare att ha slidsamlag sedan om ni vill.

Hur det gick att få barnet kan påverka

Upplevelsen av att få barn kan påverka lusten. Det gäller både dig som födde barnet och dig som var med. Det kan vara bra att prata med en barnmorska, gynekolog eller med en kurator, om du har funderingar kring förlossningen. De kan hjälpa dig att bearbeta dina upplevelser.

Även du som har fått barn genom adoption kan påverkas av dina upplevelser. Ta kontakt med en kurator om du behöver prata med någon.

För dig som inte fött barn

Det är vanligt att tappa lusten en tid i samband med graviditet, förlossning eller adoption. Även om du inte fött barn påverkas du av allt som händer.

Du som vill ha sex med någon som nyss fött barn kanske är rädd att skada. Låt den som fött barnet styra dig så går det bra. Eller så har du istället mycket lust och tycker att det är jobbigt att vänta in den nyförlösta. Det är vanligt att vara i otakt sexuellt efter en förlossning.

För dig som har fött barn

När du har varit gravid och fött barn förändras kroppen. Vid en vaginal förlossning tänjs slidan ut. Musklerna och huden i slidan är flexibla. De återhämtar sig, men det är ändå viktigt att träna upp musklerna i och runt slidan. Läs mer om bäckenbottenträning.

När har slidan läkt?

De första sex veckorna efter att du har fött barn kan du känna obehag vid slidsamlag. Men det finns ingen särskild gräns för hur länge du bör vänta efter en förlossning. Du kan ha samlag när du själv har lust. Så länge du har avslag bör du använda kondom, eftersom det finns en ökad risk för infektion. Det gäller även om du har fött barn genom kejsarsnitt.

Bristningar efter förlossningen

Det kan bero på skador från förlossningen om du har ont eller om underlivet känns irriterat vid samlag. Vänta då med slidsamlag tills det har gått sex till åtta veckor. Om det fortfarande gör ont kanske bristningarna inte har läkt bra eller så sitter stygn kvar och skaver. Kontakta en barnmorska om du tror att bristningar kan påverka. Då kan barnmorskan undersöka dig. Undersökningen är gratis.

Även kejsarsnitt påverkar sexlivet

Även efter ett kejsarsnitt kan det dröja innan sexlivet kommer igång. Första månaden efter kejsarsnittet bör du som varit gravid undvika tunga lyft och annan större ansträngning. Det är vanligt att känna obehag i magen eller i underlivet första månaderna efter ett kejsarsnitt. Kontakta en barnmorska eller en gynekolog om besvären inte går över.

Smeksex eller försiktigt sex går bra om du har lust.

Hormoner

Både när du är gravid och en tid efter att du har fött barn påverkas du av särskilda hormoner. Hormoner kan påverka sexlusten.

Hormonet östrogen hämmas om du ammar. Då blir ofta slemhinnorna i slidan tunnare och skörare. Det gör att du kan känna dig torr och känslig i underlivet, vilket kan påverka sexlusten. Då kan det vara bra att använda glidmedel. Du kan också använda kräm eller vagitorier med östrogen. Dessa finns receptfritt på apotek.

När behövs preventivmedel?

Det är olika hur lång tid det tar innan ägglossningen kommer igång efter att du har fött barn. Om du ammar kan det dröja innan mensen kommer. Men amning är inget säkert preventivmedel, även om det minskar sannolikheten för graviditet. Det är också bra att tänka på att ägglossningen kommer innan menstruationen. Det kan alltså bli en graviditet även om mensen inte kommit tillbaka.

Läs mer om Bli gravid – frågor och svar om befruktning.

Använd preventivmedel vid slidsamlag om du inte vill att det ska bli en graviditet.

Vilka preventivmedel kan jag använda?

Preventivmedel med hormoner kan påverka den sexuella lusten både positivt och negativt.

På efterkontrollen hos barnmorskan är det vanligt att diskutera olika preventivmedel. Det finns flera preventivmedel som fungerar bra även när du ammar. Till exempel kondom, minipiller, p-stav, kopparspiral och hormonspiral.

Du bör inte använda preventivmedel som innehåller östrogen under de första sex veckorna efter förlossningen. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Preventivmedel med östrogen är till exempel kombinerade p-piller. Östrogen kan i vissa fall minska produktionen av mjölk om du ammar, men det är inte så vanligt.

Att ta hjälp

Kontakta en sex- och samlevnadsmottagning eller familjerådgivning om du vill diskutera sexlivet. De kan ge hjälp och stöd. Barnmorskan på barnmorskemottagningen brukar också veta var det går att få hjälp.

Du kan söka vård på vilken mottagning du vill i hela landet.

Mer på 1177.se

Sexlust och kåthet

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.

Bristningar vid förlossning

De flesta får sår i slidan efter en förlossning. Såren kallas för bristningar. Det är olika hur stor bristning man får. Bristningen sys ihop direkt efter förlossningen. En tid efter förlossningen kan bristningen göra ont och underlivet kan kännas svullet. Söka vård om dina besvär inte går över.

Könsidentitet och sexuell läggning

Här hittar du information om sexualitet och relationer.

Till toppen av sidan