BÖLDER, KNÖLAR OCH AKNE

Perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Sjukdomen kan komma efter till exempel en längre tids användning av stark kortisonkräm, överdriven tvätt eller sminkning. Sjukdomen går över men det kan ta tid.

Symtom

Perioral dermatit.

Perioral dermatit börjar med röda utslag kring munnen, en bit ned på hakan och under näsan. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Utslagen utvecklas till små knottror. Det kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att ett område närmast läpparna inte är påverkat.

Pormaskar är inte ett symtom på perioral dermatit.

Vad kan jag göra själv?

Använd inte följande produkter:

  • Peeling, som kan irritera huden.
  • Täckande smink, feta krämer och produkter med olja. De kan täppa till porerna och försämra symtomen.
  • Kortisonkräm.

Utslagen kan till att börja med bli lite sämre innan de blir bättre när du slutar använda sådana produkter.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har perioral dermatit. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.

Behandling

Perioral dermatit går oftast över av sig själv men det kan ta lång tid, ibland flera månader eller år. Det blir inga ärr i huden.

För att utslagen ska försvinna snabbare kan du få behandling med receptbelagda läkemedel. Du kan få antibiotika i form av tabletter eller kapslar. Du kan också få en kräm eller gel. Om du bara har lite besvär kan det ibland räcka med bara kräm eller gel. Det är vanligt att behandla tills symtomen är borta och sedan en månad till.

Sjukdomen brukar inte komma tillbaka när du har blivit av med utslagen. Ibland kommer den tillbaka efter något eller några år, men därefter brukar den inte återkomma.

Vad beror sjukdomen på?

Oftast kommer sjukdomen utan någon tydlig anledning. En orsak är en längre tids användning av starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären komma efter användning av mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit.

Perioral dermatit förekommer framför allt hos kvinnor som är mellan 20 och 30 år.

Till toppen av sidan