ALLERGIER OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Råd vid gråbopollenallergi

Innehållet gäller Skåne

En del personer som är allergiska mot gråbo reagerar även mot vissa livsmedel. Symtomen kan variera, men vanligast är att du känner klåda i mun och svalg, i ögon eller ansikte eller att du får besvär från mag-tarmkanalen. I enstaka fall kan du få en allvarligare reaktion.

Vid gråbopollenallergi kan de korsreagerande ämnena vara värmestabila vilket medför att du kanske inte tål livsmedlet i varken rå eller kokt form. Läs alltid ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningen.

Bra att veta

Växterna krysantemum, renfana, rölleka, malört och cikoria tillhör samma familj som gråbo. De kan förekomma i spritdrycker, exempelvis Campari, Martini och brännvin, och som smakbrytare i vissa te- och kaffesorter.

Dessa livsmedel kan ge upphov till korsreaktioner vid gråboallergi:

  • anis
  • cikoria
  • curry
  • dill
  • dragon
  • endive
  • fänkål
  • honung (kan innehålla spår av pollen)
  • jordärtskocka
  • kamomill
  • koriander
  • kronärtskocka
  • krysantemum
  • kummin
  • körvel
  • malört
  • morot
  • palsternacka
  • persilja
  • renfana
  • rölleka
  • sallad av olika slag
  • selleri
  • solrosfrö
  • svartrot
Till toppen av sidan