ALLERGIER OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Råd vid björkpollenallergi

Innehållet gäller Skåne

Omkring hälften av dem som har björkpollenallergi reagerar också på vissa frukter, nötter eller grönsaker.

Reaktionerna beror på att proteiner hos björk liknar proteinerna hos exempelvis äpple och selleri. Symtomen kan variera, men vanligast är att du känner klåda i mun och svalg, i ögon eller ansikte eller att du får besvär från mag-tarmkanalen. Läs alltid ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningen.

Bra att veta

Dessa livsmedel kan ge upphov till korsreaktioner vid björkpollenallergi:

  • aprikos
  • hasselnöt
  • honung (kan innehålla spår av pollen)
  • körsbär
  • mandel
  • morot
  • paranöt
  • persika
  • plommon
  • rå potatis
  • selleri
  • valnöt
  • äpple

Prova frukt, bär och grönsaker i skalad och tillagad form först. Vid upphettning som kokning, ugnstekning och konservering mildras graden av reaktion.

Till toppen av sidan