Allergier och överkänslighet

Råd om mat vid björkpollenallergi

Innehållet gäller Skåne

Omkring hälften av dem som har björkpollenallergi reagerar också på vissa frukter, nötter eller grönsaker.

Reaktionerna beror på att proteiner hos björk liknar proteinerna hos exempelvis äpple och selleri. Symtomen kan variera, men vanligast är att du känner klåda i munnen och svalget, i ögonen eller ansiktet eller att du får besvär från mag-tarmkanalen. Läs alltid ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningen.

Livsmedel du kan reagera på

Dessa livsmedel kan du reagera på när du är allergisk mot björkpollen: 

  • aprikos
  • hasselnöt
  • honung (kan innehålla spår av pollen)
  • körsbär
  • mandel
  • morot
  • paranöt
  • persika
  • plommon
  • rå potatis
  • selleri
  • valnöt
  • äpple.

Prova frukt, bär och grönsaker i skalad och tillagad form först. Vid upphettning som kokning, ugnstekning och konservering mildras graden av reaktion.

Till toppen av sidan