Allergier och överkänslighet

Råd om mat vid gråbopollenallergi

Innehållet gäller Skåne

En del personer som är allergiska mot gråbo reagerar även mot vissa livsmedel. Symtomen kan variera, men vanligast är att du känner klåda i munnen och svalget, i ögonen eller ansiktet eller att du får besvär från mag-tarmkanalen. I enstaka fall kan du få en allvarligare reaktion.

Vid gråbopollenallergi kan du reagera på livsmedel som innehåller ämnen som påminner om gråbo. Då har du en korsreaktion.

Bland annat växterna krysantemum, renfana, rölleka, malört och cikoria tillhör samma växtfamilj som gråbo. De är därför släkt och liknar varandra. Det är livsmedel som innehåller denna typ av växter som du kan reagera på vid gråbopollenallergi.

En del av de korsreagerande ämnena tål att värmas upp. Det gör att du kanske inte tål livsmedlet varken i rå eller kokt form. Läs alltid ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningen.

Livsmedel du kan reagera på

Växterna du kan reagera på kan förekomma i spritdrycker, exempelvis Campari, Martini och brännvin, och som smaksättare i vissa te- och kaffesorter.

Dessa livsmedel kan ge upphov till korsreaktioner vid gråboallergi:

  • anis
  • cikoria
  • curry
  • dill
  • dragon
  • endiv
  • fänkål
  • honung (kan innehålla spår av pollen)
  • jordärtskocka
  • kamomill
  • koriander
  • kronärtskocka
  • krysantemum
  • kummin
  • körvel
  • malört
  • morot
  • palsternacka
  • persilja
  • renfana
  • rölleka
  • sallad av olika slag
  • selleri
  • solrosfrö
  • svartrot.
Till toppen av sidan