Donation

Blodgivning

I sjukvården behövs hela tiden nytt blod från blodgivare eftersom blod inte kan tillverkas på konstgjord väg.

En man sitter på en brits. En kvinna håller i hans hand medan han lämnar blod via en slang.
Du kan ge blod på särskilda blodcentraler eller i blodbussar. Kvinnor får ge blod högst tre gånger per år, män får ge blod högst fyra gånger per år.

Blod är en färskvara som inte kan lagras längre än sex veckor. Det blod du ger kan användas i samband med till exempel operationer och vid behandling av olika sjukdomar.

Vem får ge blod?

Skåne

Vill du bli blodgivare i Skåne?

Kontakta en blodcentral och lämna en intresseanmälan om du vill bli blodgivare. Du ska vara mellan 18 och 65 år för att bli blodgivare i Skåne. 

Blodcentralerna i Skåne

Du får en tid på blodcentralen. På blodcentralen får du lämna blodprov och svara på frågor om din hälsa. Ta också med din legitimation.

Om alla prover är bra får du ge blod efter några veckor.

Så bokar du tid om du redan är blodgivare

Om du redan är blodgivare kan du boka tid digitalt på någon av Skånes blodcentraler. 

Logga in i e-tjänsten Boka tid för att boka tid. Du behöver en e-legitimation, till exempel bank-id.

Blodcentralerna i Skåne

Läs mer

Blodgivning i Sverige (geblod.nu)

Det här krävs för att få bli blodgivare:

  • Du ska vanligtvis vara mellan 18 och 60 år gammal. Men åldersgränserna kan variera mellan olika regioner. 
  • Du ska vara frisk.
  • Du ska väga över 50 kilo.

Blodcentralen kontrollerar även att ditt blodvärde är tillräckligt högt. Värdet brukar kallas för Hb och tillsammans med en siffra  står det för hur mycket hemoglobin du har i blodet. Värdet för att ge blod är olika för män och kvinnor:

  • För män ska Hb vara minst 135 gram per liter.
  • För kvinnor ska Hb vara minst 125 gram per liter.

Det finns också tillfällen då du under en kortare eller längre period inte får ge blod. Därför får du innan varje blodgivning fylla i ett hälsoformulär. Här är exempel på tillfällen då du inte får lämna blod:

  • När du är gravid.
  • När du har besökt vissa länder.
  • Om du kan ha utsatts för blodburen smitta. 

Hivhepatit B och hepatit C kan smitta genom sexuella kontakter. Blodcentralerna har därför särskilda regler för den som har många sexuella kontakter och för män som har sex med män. Reglerna bestämmer hur lång tid som ska ha gått sedan senaste sexuella kontakt innan man får lämna blod.

För utförlig information om när du får och när du inte får lämna blod kan du läsa på blodcentralernas webbplats.

Hur går det till att ge blod?

När du kommer till blodcentralen eller blodbussen ska du visa en giltig legitimation och ha svenskt personnummer. Sedan får du fylla i ett formulär med frågor om din hälsa.

Därefter får du ligga ner på en brits. En sjuksköterska eller någon annan vårdpersonal för in en nål i ett blodkärl i ena armvecket. Nålen sitter kvar i ungefär tio minuter. Nålen är kopplad till en plastslang som leder ut blodet till en uppsamlingspåse.

Besöket på blodcentralen eller i blodbussen tar ungefär 30 minuter. Du ger ungefär fyra och en halv deciliter blod. Blodet kontrolleras för att förhindra att vissa smittsamma sjukdomar sprids, till exempel hiv och hepatit.

Hur mår jag efteråt?

De flesta tycker inte att det är obehagligt att ge blod. En del känner sig lite yra, men det brukar gå över fort.

Det är bra att stanna kvar en stund efter blodgivningen och ta det lugnt. Du blir oftast erbjuden något att äta och dricka för att hjälpa kroppen att återställa vätskebalansen. Undvik att träna intensivt det närmaste dygnet efter att du har gett blod.

Nytt blod bildas hela tiden i kroppen. Därför finns det redan efter några veckor lika många blodkroppar som vanligt i ditt blod igen. När nytt blod bildas går det åt extra mycket järn. Därför får du med dig järntabletter hem som du ska ta i några veckor.

Mer på 1177.se

Så fungerar blodet

Blodet transporterar syre, hormoner, näringsämnen, avfallsprodukter, salter och värme. Blodet består av olika typer av blodkroppar och en vätska som kallas blodplasma. En vuxen persons kropp innehåller ungefär fem liter blod.

Så fungerar hjärtat och blodomloppet

Hjärtat pumpar blod genom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut till kroppens olika organ och vävnader och sedan tillbaka till hjärtat igen. Det kallas blodomloppet.

Blodprov: Hemoglobin, B-Hb

Det är vanligt att lämna prov för att mäta hemoglobin. Det brukar kallas att mäta blodvärdet eller mäta Hb. Provet kan visa om du har blodbrist. Det är vanligt att lämna provet i samband med att läkaren följer upp din behandling om du har en sjukdom.

Till toppen av sidan