Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Skåne

Beställ klamydia- och gonorrétest i Skåne

Du som är över 15 år och folkbokförd i Skåne kan beställa hem ett test för både klamydia och gonorré. Du betalar inget för testet. Beställ genom att logga in med e-legitimation. Provsvaret får du också i e-tjänsterna.  

Logga in och beställ ett test

Så här går det till steg för steg

Testet kommer i ett omärkt kuvert. Det består av ett urinprov för män och för kvinnor ett prov från slidan taget med bomullspinne. Inom ett par dagar kan du se provresultaten när du loggar in i e-tjänsterna.

Om du är under 15 år, orolig för att du har någon annan könssjukdom eller vill prata med någon är du välkommen till någon av våra mottagningar. Du är också välkommen om du vill testa dig för klamydia och gonorré från svalg eller ändtarm.

1. Logga in i 1177.se

För att logga in i e-tjänsterna behöver du en e-legitimation installerad på din mobil, surfplatta eller dator. Läs mer här om inloggning här.

2. Beställ test

Logga in och välj "Beställ klamydia/gonorré hemtest". Testet skickas direkt hem till dig i ett neutralt kuvert utan avsändare. Du får det inom ett par dagar.

Tips: Fyll i ditt mobilnummer och din e-post i inställningarna så får du ett meddelande från 1177 när du fått ditt svar.

3. Gör testet

Testet består av ett urinprov för män och för kvinnor ett prov från slidan tagit med bomullspinne. Du tar provet själv hemma genom att följa instruktionerna som finns i brevet. Det bör ha gått en vecka sedan du utsattes för smittorisk.

4. Skicka in

Lägg i testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Provet skickas då till Labmedicin Region Skåne. Det är samma lab som hanterar alla klamydia- och gonorréprov oavsett vart de tas i Skåne. Du behöver inte betala porto.

5. Få provsvar

Inom ett par dagar kan du se provresultaten när du loggar in med din e-legitimation. Om du har fyllt i mobilnummer och e-post i inställningarna, så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du ska vända dig. Både klamydia och gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré görs kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Har du gonorré måste du uppsöka en STI-mottagning (för sexuellt överförda infektioner) på en hudklinik på sjukhus i Lund, Kristianstad eller Helsingborg, eller på Centrum för sexuell hälsa i Malmö, för att få behandling.

Har du enbart klamydia kan du få hjälp med behandling på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral eller på en STI-mottagning på en hudklinik på sjukhus, eller på Centrum för sexuell hälsa i Malmö.

Smittspårning

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha, smittats av klamydia eller gonorré testa sig. På mottagningen berättar du vilka personer du har haft sex med. Mottagningen kontaktar de personer som berörs, per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer från. Du kan också välja att själv kontakta den eller de personer som du har haft sex med. Ditt provsvar finns sedan tillgängligt i en databas för läkare, sjuksköterskor och kuratorer som exempelvis arbetar med smittspårning.

Ungdomsmottagningarna i Skåne erbjuder även smittspårning online för de ungdomar (15-23 år) som har beställt testet via nätet. Det innebär att du får träffa en sjuksköterska i ett videosamtal via den digitala ungdomsmottagningen UM Skåne online. Instruktioner för hur du bokar smittspårning online får du i samband med ditt provsvar.

Kontakt och besök

Du är alltid välkommen att kontakta en mottagning för rådgivning, undersökning och provtagning av klamydia, gonorré eller andra könssjukdomar.

Kontakta en mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar (STI-mottagning) om du har frågor eller vill beställa tid för gratis undersökning och provtagning för könssjukdomar. Du kan också vända dig till din vårdcentral. Om du är under 23 år kan du kontakta en ungdomsmottagning. Kvinnor kan även vända sig till en barnmorskemottagning.

Aktuella artiklar

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan