Skydd mot graviditet

P-spruta

En P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

P-sprutan gör så att du inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-sprutan påverkar även slemhinnan inne i livmodern.

Hur får jag en P-spruta?

Du kan kontakta en barnmorskemottagning för att få en p-spruta.

Du kan få rådgivning på en ungdomsmottagning om du är under 25 år. Det kan variera vilken ålder som gäller beroende på var du bor. 

Du får sedan en p-spruta fyra gånger om året, var tredje månad. Det vanligaste är att du får sprutan i skinkan. Du tar inte sprutan själv utan behöver gå till en mottagning för att få p-sprutan av till exempel en barnmorska eller sjuksköterska.

Vad kostar en P-spruta?

P-spruta ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du fyller 26 år. Kolla vad som gäller där du bor.

När passar p-spruta

P-spruta passar dig som inte planerar att bli gravid inom en snar framtid.

P-spruta passar speciellt bra för dig som behöver ett mycket effektivt preventivmedel med gestagen men som inte kan använda hormonspiral, p-stav eller mellanpiller.

Fördelar med p-spruta

  • Det kan vara praktiskt eftersom du bara behöver tänka på att ta en ny spruta var tredje månad.
  • Mensen blir oregelbunden eller försvinner helt om du använder p-spruta.
  • P-spruta skyddar mot graviditet även om du skulle kräkas eller få diarré.

När passar inte p-spruta

P-sprutan ger låga östrogennivåer. Den ska därför inte användas innan din benmassa är fullt utvecklad. Detta sker vid 23 års ålder. P-spruta är därför inte är ett förstahandsval för dig som är under 23 år.

Nackdelar med p-spruta

  • P-spruta skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Du kan få oregelbundna blödningar eller sluta blöda helt.
  • Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer igång efter att du har använt p-spruta. Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid.

Biverkningar

Kroppen behöva lite tid att vänja sig vid alla preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner. 
 
Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar och må lite illa. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Oftast går detta över. 
 
Pröva ett annat skydd om besvären inte har gått över inom tre månader. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 17.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Läs mer om dina rättigheter i vården enligt patientlagen.

Mer på 1177.se

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Sexlust och kåthet

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.

Till toppen av sidan