LÄS ANDRAS FRÅGOR

Jag vill veta mer om bältrosvaccinet.

Fråga

 1. Är detta vaccin godkänt i Sverige?
 2. Kan jag ta kontakt med vårdcentralen och be att få det där?
 3. Är vaccinet ofarligt att ta?
 4. Ingår detta i högkostnadsbeloppet?
 5. Hur bra är vaccinet och hur länge verkar det?

Svar

 1. Vaccin mot bältros godkändes i EU 2006, men började säljas i Sverige först 2013. Här heter vaccinet Zostavax. Det är godkänt av Läkemedelsverket, som är den myndighet som godkänner läkemedel.

 2. Du bör kunna bli vaccinerad mot bältros på vilken vårdcentral som helst. Om inte vaccinet finns på vårdcentralen kan du få ett recept och hämta ut det på ett apotek. Sedan tar du med vaccinet till vårdcentralen och får sprutan där. Du bör även kunna få vaccinet på alla vaccinationscentraler.
 3. Inga läkemedel är garanterat ofarliga i alla lägen, men risken för biverkningar är liten. Den kan jämföras med risken för biverkningar av andra vanliga vaccin. Om du har vissa sjukdomar bör du till exempel inte vaccineras. Läkaren som ordinerar vaccinationen kontrollerar det. Läs mer på bipacksedeln här.  

 4. Nej. Det beror på ett myndighetsbeslut där det anses att den höga kostnaden inte motsvarar nyttan med vaccinet.

 5. Om du är över 60 år så minskar vaccinet risken att få bältros med ungefär hälften. Risken för att få en långdragen smärta minskar med två tredjedelar, under en period på tre år.

  Hur länge vaccinet räcker och om du behöver vaccineras en andra gång är ännu inte klarlagt. Vaccinet har inte funnits så länge att tillräckliga studier om detta har gjorts. Men det kommer säkert rekommendationer om detta inom några år. Än så länge rekommenderas enbart ett vaccinationstillfälle.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan