I HEMMET OCH PÅ FRITIDEN

Fritidshjälpmedel i Skåne

Innehållet gäller Skåne

I Skåne har du möjlighet att låna olika typer av fritidshjälpmedel under en begränsad tid, helt utan kostnad. Kanske behöver du tillfälligt ett hjälpmedel som är lätt och smidigt att ta med dig på din nästa resa?

Vad är ett fritidshjälpmedel?

Ett fritidshjälpmedel kan till exempel vara hjälpmedel som är flyttbara, en hopfällbar hygienstol till dusch och toalett eller en hopfällbar personlyft.

Vem är fritidshjälpmedlen till för?

Utlåningen är till för dig som har en funktionsnedsättning, är 19 år eller yngre och folkbokförd i Skåne.

Så går det till

Boka ett hjälpmedel för gratis utlåning på telefon 046-77 05 20, utlåningstiden är max två veckor.

Du hämtar hjälpmedlet på Verkstadsvägen 13 i Staffanstorp, vardagar mellan klockan 8-15. Då fyller du samtidigt i en utlåningsblankett. Återlämning sker på samma plats i Staffanstorp.

Vilket ansvar har jag för ett lånat hjälpmedel?

 • Fritidshjälpmedlen används på egen risk.
 • Användning och förvaring sker helt på ditt eget ansvar. Bruksanvisning medföljer alla hjälpmedel. Hjälpmedel Skåne ansvarar inte för eventuella skador som kan uppkomma vid felaktig användning eller montering.
 • Fritidshjälpmedlet ska vara helt och rengjort vid återlämning.
 • Du ansvarar för återlämning av fritidshjälpmedlet när lånetiden är slut.
 • Ring 046-77 05 20 om fritidshjälpmedlet behöver service.

Vad finns det för fritidshjälpmedel att låna?

Utbudet kan utökas eller förändras beroende på vad som efterfrågas.

Bärstol

En bärstol underlättar när du behöver förflytta dig i sittande position. Till exempel från och till en flygplansstol eller till ett säte i en buss eller i och ur badet. Bärstolen kan vikas ihop och är mycket enkel att förvara och packa. I sortimentet finns bärstol i två versioner, original och för bad. Båda versionerna finns i två storlekar.

Hopfällbar hjullyft med väska

En smidig lyft som du kan fälla ihop utan verktyg. Lyften packar du enkelt i en mjuk väska med hjul. Det gör den lätt att ta med sig i bil och på resan. För att du ska kunna använda lyften måste du ha en lyftsele utskriven av din arbetsterapeut eller fysioterapeut. Lyftselen ska fungera tillsammans med lyftens bygel.

Portabel ramp

En portabel ramp används när du behöver jämna ut mindre nivåskillnader som till exempel trappsteg, trappor och trottoarkanter. För att minska lutningen, eller stigningen som det också kallas, är det lämpligt att du använder en så lång ramp som möjligt.

Vi rekommenderar följande ramplängder för de angivna stigningarna:

 • manuell rullstol som du kör själv: maximal stigning 1:7
 • elrullstol eller manuell rullstol som körs av din medhjälpare: maximal stigning 1:5.

I sortimentet finns teleskopiska ramper i två längder.

Hopfällbar hygienstol med väska

En hygienstol används exempelvis vid toalettbesök och dusch och finns med armstöd, fotstöd och drivhjul. Med ett enkelt handgrepp kan du fälla ihop den. Stolen kan packas i en väska för att du ska kunna ta med den i bil och på resan.

Kryssfälld rullstol

Rullstol med kryssfälld ram som du fäller ihop till ett platt paket. Den passar bra till dig som tillfälligt behöver låna en rullstol. Den fungerar bra att köra själv eller att någon annan kör dig. I sortimentet finns rullstolar, mellan 33 och 45 cm sittbredd, som är utrustade med armstöd, vinkelfasta benstöd med fotplatta samt enkel sittdyna.

Rullstolscykel

Denna cykel är en kombination av cykel och rullstol. Rullstolsdelen kan enkelt kopplas av och användas separat. Cykeln har sju växlar, handbroms på båda sidor om styret och fotbroms. Rullstolscykeln finns i två modeller:

 1. Rullstolscykel - vuxenmodell. Rullstolsdelen är utrustad med fyrpunktsbälte, nackstöd, armstöd och fotstöd. Sittbredd 45 centimeter, sittdjup 40 centimeter. Maxbelastning: cykel 100 kilo, rullstol 100 kilo.
 2. Rullstolscykel - barnmodell. Rullstolsdelen är utrustad med fixeringsbyxa, fixeringsjacka, nackstöd, armstöd och fotstöd med vadband.  Bakre sittbred 32–34 centimeter, främre sittbredd 33–35 centimeter, sittdjup 35–41 centimeter. Maxbelastning: cykel 100 kilo, rullstol 50 kilo.

Tandemcykel

Tandemcykel med sju växlar. Passagerare sitter fram. Valfritt för passagerare att trampa. Förare sitter bak på en högre sadel med god uppsikt och sköter bromsning, växling och styrning. Maxbelastning: 80 kilo fram, 100 kilo bak.

Parcykel

En cykel där förare och passagerare sitter bredvid varandra. Förare styr och bromsar. Valfritt för passagerare att trampa. En elmotor hjälper till vid tunga starter och branta backar. Säkerhetsbälte och regnskydd ingår. Maxbelastning: 100 kilo per sida.

Sulkyvagn

Kompakt barnvagnssulky med länkade framhjul, ställbart handtag och fotplatta som kan fällas upp. Vagnen finns i tre storlekar:

 1. Sittdjup 30 centimeter, rygghöjd 60 centimeter. Maxbelastning: 35 kilo.
 2. Sittdjup 35 centimeter, rygghöjd 64 centimeter. Maxbelastning: 50 kilo.
 3. Sittdjup 40 centimeter, rygghöjd 70 centimeter. Maxbelastning: 50 kilo.

Sulkyvagn för terräng

Sulkyvagn som passar för promenad eller joggingtur i terräng. Vagnen är lätt och har stora hjul för att ge en lätt styrning och hög markfrigång. Framhjulen är 16 tum och bakhjulen 18 tum. Sufflett och fempunktsbälte ingår. Vagnen finns i två storlekar:

 1. Sittdjup 30 centimeter, sittbred 29­­–39 centimeter. Maxbelastning: 80 kilo.
 2. Sittdjup 45 centimeter, sittbredd 24–43,5 centimeter. Maxbelastning: 80 kilo.

Badrullstol

Rullstol som underlättar en dag på stranden. Den tål både saltvatten och klor och med de breda hjulen tar du dig lätt fram i sanden. Rullstolen finns i två storlekar:

 1. Rullstol som passar dig som är 140–165 centimeter lång. Maxbelastning: 130 kilo.
 2. Rullstol som passar dig som är 165–185 centimeter lång. Maxbelastning: 130 kilo.

Pulka

Pulkan fungerar lika bra i djupsnö som i pisten eller på trottoaren. Pulkan har stöd för fötter, bål och huvud. På pulkans sidor finns två bromsar. Bakom pulkan finns en platta där den som skjuter på kan stå. Plattan kan enkelt plockas bort eller vinklas upp. Maxbelastning: 100 kilo.

 

 

Till toppen av sidan