Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 17

(från 16 hela veckor + 0 dagar till 16 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 17. Illustration.

Fostret är nu ungefär 15 centimeter och vikten ungefär 180 gram. Kroppen växer fort. I början av graviditeten är huvudet mycket större än kroppen. Men nu börjar kroppen växa ikapp. 

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det hjälper till att hålla kroppen varm efter födelsen. En del av det bruna fettet försvinner så småningom.

Nu börjar också fosterfett att bildas. Det ligger som ett skyddande lager utanpå den ömtåliga huden.

Många gravida svettas mer än de brukar. Det beror på att blodkärlen är mer utvidgade och att mer blod flödar runt i kroppen.

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Du kan känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna. Tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt och det är lätt att få näsblod. ​Det är också vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst.
Läs mer om vanliga besvär och vad du kan göra

Snart dags för ultraljud

Vid det här laget brukar kallelsen till ultraljud ha kommit. Ultraljudet är en del av fosterdiagnostiken. Det visar hur länge graviditeten har pågått, om det finns fler än ett foster och hur fostret utvecklas.
Läs mer om ultraljud

Lär dig mer om fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.
All fosterdiagnostik är frivillig

Vaccinera dig mot covid-19 och influensa

Vaccinera dig mot covid-19, och mot influensa om det är säsong. Det minskar risken att du blir allvarligt sjuk om du är gravid. Du rekommenderas att vaccinera dig efter vecka 12.

Läs mer om vaccination mot covid-19
Läs mer om vaccination mot influensa

Vaccinera dig mot kikhosta

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta. Vaccination rekommenderas från och med graviditetsvecka 16.
Läs mer om kikhosta och vaccination

Till toppen av sidan