Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 12

(från 11 hela veckor + 0 dagar till 11 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 12. Illustration.

Moderkakan och navelsträngen ger nu näring och syre till fostret. Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram.

Fostret har tunn, genomskinlig hud. På fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.

Nu kan fostret röra både armar och ben. Ansiktsdragen har börjat komma fram. Grunden till alla organ och funktioner finns på plats, men det är ännu långt kvar tills utvecklingen är färdig.

Vaccinera dig mot covid-19 och influensa

Du som är gravid bör vaccinera dig mot covid-19. Vaccinera dig också mot influensa, om det är säsong. Du rekommenderas att vaccinera dig efter vecka 12.

Läs mer om vaccination mot covid-19
Läs mer om vaccination mot influensa

Lär dig mer om fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.
All fosterdiagnostik är frivillig

Ibland blir det tvillingar

Tvillingar kan komma från två befruktade ägg eller från ett ägg som har delat sig efter befruktningen. När du är gravid med tvillingar blir magen stor snabbare.
Läs mer om att vänta tvillingar

Olämpliga arbeten

När du är gravid finns det arbeten som kan vara mindre lämpliga eller till och med skadliga. Då kan du ha rätt till en anpassad arbetsmiljö eller graviditetspenning.
Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida

Till toppen av sidan