Om vaccin mot covid-19

Vaccination mot covid-19

Covid-19 fortsätter att spridas. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccinera dig varje gång du rekommenderas att göra det. Då får du ett skydd som fortsätter att vara bra.

Filmen handlar om varför det är bra att vaccinera sig mot covid-19.

Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.

Du kan vaccinera dig i Sverige även om du inte är svensk medborgare. Det gäller dig som arbetar eller studerar i Sverige. Det gäller även om du söker asyl eller är i Sverige utan tillstånd.

Välj region högst upp på sidan för att få rätt information. 

Den här artikeln finns också på lätt svenska samt översatt till flera språk.

På sidan Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 kan du läsa om vad du behöver göra för att bli vaccinerad. 

På sidan Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19? kan du läsa om vad som gäller för dig.

Varför ska jag vaccinera mig flera gånger?

Du får ett bra skydd när du vaccinerar dig mot covid-19. Men skyddet minskar med tiden. Samtidigt fortsätter viruset som orsakar covid-19 att förändras och att spridas. Därför behöver du vaccinera dig flera gånger.

Hur många gånger du rekommenderas att vaccinera dig beror på risken att bli allvarligt sjuk. Risken ökar ju äldre du är och om du har vissa tillstånd eller sjukdomar.

Du kan få covid-19 även om du är vaccinerad. Men de allra flesta som är vaccinerade och får covid-19 blir inte allvarligt sjuka.

Vaccinera dig även om du har haft covid-19

Att ha haft covid-19 ger ett visst skydd mot att bli sjuk igen. Men du får ett säkrare skydd om du vaccinerar dig. Vaccinera dig varje gång du rekommenderas att göra det, även om du har haft covid-19.

Läs mer:

Jag är gravid. Kan jag verkligen vaccinera mig mot covid-19?

Kan barn och unga vaccinera sig mot covid-19?

Fler frågor och svar på sidan Kan jag vaccinera mig?

Du som inte är vaccinerad mot covid-19

Så går vaccinationen till

Du får vaccinet med en spruta i överarmen. Du får stanna kvar i 15 minuter efter att du har fått sprutan. Det är för att se att du mår bra.

Läs mer på sidan Hur många gånger rekommenderas jag att vaccinera mig mot covid-19?

Östergötland

Följ med till vaccinationscentralen

Vaccinet gör att kroppen skapar de antikroppar som skyddar mot covid-19. I filmen får du veta mer om vad som händer i kroppen vid vaccinationen.

Så mår jag efteråt

Du kan bli öm på stickstället i armen, känna dig trött och få huvudvärk efter att du har vaccinerat dig. Du kan också känna dig frusen, må illa, få feber eller ont i lederna och musklerna.

Det kallas för biverkningar och är vanligt efter vaccination mot covid-19.  

Besvären kommer oftast inom det första dygnet efter vaccinationen. De brukar gå över inom ett till två dygn. 

Du kan ta receptfria läkemedel om du har ont eller har feber, om det behövs. Läs mer om receptfria smärtstillande läkemedel

Allvarliga biverkningar är mycket ovanligt. 

Läs mer: Jag fick kraftiga biverkningar av vaccinet mot covid-19. Kan jag vaccinera mig igen?

Vaccinen är noggrant kontrollerade

De vaccin mot covid-19 som godkänns har kontrollerats på samma noggranna sätt som andra vacciner. Många miljoner människor har fått vaccinen och effekterna och biverkningarna har studerats. Vaccinen fortsätter att studeras och utvärderas. 

I texten Så fungerar vaccin kan du läsa mer om säkerheten hos vaccin.  

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns.

Rapportera in biverkningar till Läkemedelsverket

Du kan rapportera in misstänkta biverkningar av vaccinet till Läkemedelsverket. De har i uppdrag att följa och övervaka effekten av läkemedel, inklusive vacciner. Även vårdpersonal ska rapportera in misstänkta biverkningar av vaccinet.

Alla misstänkta biverkningar sammanställs och utreds för att se om de har något samband med vaccinet.

Nationella vaccinationsregistret

Din vaccination registreras också i det nationella vaccinationsregistret. Det är för att myndigheterna och forskare ska kunna följa arbetet med vaccinationerna. Informationen är skyddad av sekretess. Läs mer om nationella kvalitetsregister.

Du ska förstå informationen du får

När du vaccinerar dig ska du få information om vilket skydd du får av vaccinet och vilka eventuella biverkningar vaccinet kan ge.

Du ska kunna förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor till den som vaccinerar om det är något du undrar över. 

Mer på 1177.se

Om covid-19 – coronavirus

Här hittar du information om sjukdomen covid-19. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du bor.

Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma om du är sjuk med symtom som kan bero på covid-19. Det gäller alla vuxna och barn. Här kan du läsa om det är något mer du behöver tänka på nu.

Att vara rädd för nålstick

Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

Aktuella artiklar

Kom ihåg att vaccinera dig mot influensa

Vissa personer har ökad risk att bli allvarligt sjuka i influensa. Det gäller bland annat dig som är äldre, gravid eller har vissa sjukdomar. Du kan skydda dig mot influensa genom att vaccinera dig. Läs mer om vilka som rekommenderas vaccin.

Till toppen av sidan