Så håller du tänderna rena
Att hålla tänderna rena handlar om att varje dag få bort bakterier. Genom att sköta sina tänder med tandborste och andra hjälpmedel kan du hålla dem friska hela livet.
Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags.
Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.
Den här texten handlar om hur du som vuxen håller dina tänder rena. Filmerna som visar hur du gör är alla producerade av Folktandvården Stockholm.
Här kan du få veta hur du hjälper ditt barn att borsta sina tänder.
Hjälpmedlen för att hålla rent
En bra tandborste bör vara mjuk och tät och ha ett skaft som är lätt att hålla i. På apotek och på många tandkliniker går det att köpa specialtandborstar som borstar flera ytor samtidigt. Det krävs en speciell teknik för att de ska vara effektiva. Det finns även greppförstorare som underlättar för den som har svaga händer.
Elektrisk tandborste
En elektrisk tandborste är ett alternativ till vanliga tandborstar. De finns i många olika modeller. Det har visat sig att en eltandborste gör det lättare att hålla tänderna rena, men det är viktigt att komma ihåg att en eltandborste inte i sig ger rena tänder. Du måste fortfarande vara noggrann när du borstar dina tänder.
Elektriska tandborstar kan särskilt underlätta för personer som har svårt att klara tandborströrelserna med vanlig borste. Eltandborstar är även bra för barn, särskilt för dem som har en funktionsnedsättning. Många eltandborstar har inbyggd timer som gör det lättare att borsta tillräckligt lång tid.
Det finns många olika slags eltandborstar. Eltandborstar som effektivast tar bort beläggningar av bakterier har ett runt borsthuvud. Borsthuvudet roterar eller rör sig snabbt i halvcirklar fram och tillbaka.
Rengöring mellan tänder
Det finns många bra hjälpmedel för att rengöra mellan tänderna.
Om tandköttet blöder när du gör rent mellan tänderna beror det oftast inte på att du gör fel. Det är vanligt att tandköttet är irriterat för att det inte har gjorts rent på ett tag. Det brukar sluta blöda efter några dagar.
Tandtråd
Tandtråden är smal nog att göra rent även där det är trångt. Den kan vara lite svår att styra i början, men med instruktion och träning kan du lära dig tekniken. Tandtråd kan vara rund, platt, vaxad eller ovaxad. Den kan också ha en fluoridbeläggning och köpas med olika smaker.
Här kan du se en film hos Folktandvården om hur du använder tandtråd och mellanrumsborste.
Tandstickor
Tandstickan ska vara trekantig, precis som mellanrummet mellan tänderna längst ned vid tandköttet. Den är tillverkad av trä eller plast, finns i olika tjocklekar och kan ha fluorid eller vara smaksatt med mint.
Tandstickor är lätta att använda och är ett bra hjälpmedel för vuxna om det finns plats mellan tänderna. För unga är tandtråd ofta bättre eftersom det är trängre mellan tänderna.
Mellanrumsborste
Mellanrumsborsten borstar rent mellan tänderna och ser ut som en liten flaskborste. Borsten består av ett tunt skaft med nylonborst på. Den finns i olika storlekar och med olika typer av handtag.
Så här gör du
Om du använder tandborsten på rätt sätt kan du borsta bort beläggningar av bakterier som sitter på tänderna. Tandborsten bör bytas ut när stråna börjar spreta eftersom en sliten och spretig tandborste inte är effektiv. Det är viktigt att borsta alla sidor av tänderna noga, men utan att skada tänderna eller tandköttet.
Att borsta tänderna i en bestämd ordning minskar risken för att du glömmer bort någon tandyta. Oftast är man mest noggrann i början. Ett tips är därför att börja där det är svårast att komma åt, till exempel på insidan av underkäken längst in.
Borsta en tand i taget längs tandraden. Det är bra att börja och sluta borstningen på samma ställe varje gång. Du behöver borsta i ungefär två minuter för att hinna få alla tänder rena.
Här kan du se en film hos Folktandvården om hur du använder en tandborste.
En elektrisk tandborste använder du som en vanlig tandborste. Anpassa borstens tryck mot tandytan och flytta borsten metodiskt från tand till tand. Fråga en tandläkare eller tandhygienist om vilken eltandborste som passar dig bäst.
Här kan du se en film hos Folktandvården om hur du använder en eltandborste.
Tandtråd kommer åt där det är trångt
Det är bäst att använda tandtråd före tandborstningen om du väljer att göra all rengöring på en gång. Då kan de bakterier som rivits loss mellan tänderna borstas bort och fluoriden i tandkrämen får ligga kvar mellan tänderna efter borstningen.
Det kan vara svårt att komma åt mellan tänderna när tandtråden hålls med händerna. Då är en tandtrådshållare ett bra hjälpmedel. Hållaren passar till all sorts tandtråd. Det finns även hållare för engångsbruk där tråden redan är monterad. Hållare och tandtråd finns att köpa bland annat på apotek.
Använd trekantig tandsticka
Så här används tandstickan:
- Basen på stickan ska vändas mot tandköttet.
- För in tandstickan mellan tänderna, vid tandköttet.
- För tandstickan fram och tillbaka några gånger.
- Ibland kan du behöva vinkla stickan lite för att få kontakt med en större del av tandytan.
- Försök inte trycka in en sticka mellan tänderna om det känns för trångt.
Mellanrumsborste bra för glesa tänder
Mellanrumsborstar är bra om du har stora mellanrum mellan tänderna eller har en tandbrygga. Du ska aldrig tvinga igenom en mellanrumsborste om det är för trångt mellan tänderna, utan byt då till en smalare borste.
Genom att doppa borsten i tandkräm med fluorid före användningen kan rengöringen bli ännu mer effektiv.
Det är viktigt att prova ut rätt teknik och rätt storlek på mellanrumsborste tillsammans med tandvårdspersonal.
Viktigt med fluorid i tandkrämen
Det finns en stor mängd olika typer av tandkräm på apotek och ute i handeln. Vilket märke du väljer har inte så stor betydelse. Det viktigaste är att du väljer en tandkräm som innehåller fluorid.
Fluorid är ett ämne som stärker tänderna. Fluorid tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det finns början till hål. Mängden fluorid varierar i olika tandkrämssorter, men för att förebygga karies ska tandkrämen innehålla en fluoridkoncentration på minst 1000 ppm fluorid men ännu hellre 1500 ppm. Det brukar stå på tuben.
För den som har hög risk för karies finns det specialtandkräm med extra högt fluoridinnehåll. Tandläkaren eller tandhygienisten kan ge dig råd.
En till två centimeter tandkräm på tandborsten är en lagom mängd för vuxna och barn över sex år.
Speciella tandkrämer
Det finns tandkrämer som anges ha speciella egenskaper, till exempel tandkrämer som motverkar känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor samt plack och tandsten. Det finns också tandkrämer som innehåller bakteriedödande ämnen. Det finns tandkrämer med enzymer som förstärker munslemhinnans försvar mot bakterier och det finns tandkrämer för protesrengöring.
Tandkrämer som sägs ge vitare tänder innehåller slipmedel för att kunna ta bort missfärgningar, så kallade whitening-tandkrämer. Effekten är tveksam och det finns risk för ökat slitage på tänderna.
Om du har särskilda önskemål eller funderingar om val av tandkräm kan du alltid fråga tandvårdspersonal.
Sila tandkrämen mellan tänderna
Borstar du tänderna morgon och kväll får du fluoridtillskott två gånger per dag. Efter tandborstningen kan du ta endast en liten mängd vatten i munnen och skölja runt med tandkräms- och vattenblandningen några sekunder innan du spottar ut. Skölj inte munnen med vatten efteråt.
På det sättet kan du öka fluoridskyddet mellan tänderna, på ytor som annars är svåra att komma åt. Vänta med att äta och dricka något under minst trettio minuter efter tandborstningen.
För de flesta räcker det att använda tandkräm med fluorid två gånger om dagen. Om du har ökad risk för att få hål i tänderna kan du däremot behöva ett tillskott av fluorid.
Proteser måste också göras rena
Bakteriebeläggningar bildas även på proteser, både på utsidan och insidan. Om bakterierna får sitta kvar kan de orsaka inflammation i slemhinnan i munnen.
Det är viktigt att du gör rent avtagbara proteser både morgon och kväll. Du kan borsta protesen med vanlig tandborste, men det kan vara lättare att använda en speciell protestandborste med långa borststrån.
Rengör med flytande tvål eller diskmedel. Vanlig tandkräm repar protesmaterialet och protesen blir svårare att hålla ren. Ta bort protesklister vid rengöringen om du använder sådant för att protesen ska fästa bättre. Annars är risken stor att bakterierna växer i klistret. Vissa klister kan bara tas bort med speciella rengöringstabletter.
Du får mer information av tandvårdspersonal om du ska rengöra andra typer av tandersättningar som broar, kronor och implantat.
Tungskrapa rengör
I munnen finns bakteriebeläggningar på alla slemhinnor, något som är naturligt och vanligen inte ställer till problem. Men ibland kan beläggningarna orsaka dålig andedräkt. Om du har sådana beläggningar på tungan kan du pröva att försiktigt göra ren tungan med en mjuk tandborste. På apotek kan du köpa en tungskrapa som du drar över tungan.
Munvatten och munsköljningsmedel
Det finns en rad olika sorters munvatten eller munsköljningsmedel att köpa. De innehåller ofta starka smakämnen som tillfälligt kan dölja dålig andedräkt. Men de hjälper inte till att göra rent. Endast vätskor som innehåller fluorid i tillräcklig mängd eller bakteriedödande medel har effekt.
Sköljer du med ett munsköljningsmedel direkt efter tandborstning bör du kontrollera att sköljmedlet innehåller åtminstone 0,2% NaF, natriumfluorid. Annars tar du bort det fluoridskydd tandkrämen ger vid borstning.
Klorhexidin
Klorhexidin är ett medel som har bakteriedödande effekt och som förhindrar uppkomsten av nya bakteriebeläggningar. Medlet används oftast när du har svårt att borsta tänderna i samband med operationer i munnen eller efter tand- och käkskador. Vätskan gurglas runt i munnen cirka en minut på morgonen och kvällen.
Klorhexidin ska inte användas samtidigt med tandkräm som innehåller skummedel. Klorhexidinets effekt minskas av tandkrämens skummedel. Vänta en halvtimme mellan sköljning och eventuell tandborstning, eller använd en tandkräm utan skummedel.
Klorhexidin kan ge bruna missfärgningar på tänderna och tungan efter en tid. Missfärgningar kan minskas om du borstar tänderna noga där det är möjligt. De missfärgningar du själv inte kan borsta bort kan poleras bort hos tandvården.
Klorhexidin kan förändra smaksinnet. Om inte en tandläkare eller läkare rekommenderar det bör klohexidin bara användas ungefär 14 dagar. Medlet kan köpas receptfritt på apotek.