Liv & hälsa

Sunda vanor

Här finns tips på vad du kan göra för att leva hälsosamt och minska risken att bli sjuk. Du kan bland annat läsa om hur du bäst tvättar händerna och hur du bedömer din vikt.

Innehåll - Sunda vanor

Visa innehåll som:
Din guide till hälsa - lägg till en god vana

Att leva hälsosamt börjar med kunskap. När du vet vilka vanor som är bra för hälsan och vad som är mindre bra så kan du själv bestämma vilken vana du vill förändra. Du behöver inte lägga om hela ditt liv – börja med att lägga till en god vana!

Hälsosamtal i Östergötland

Vad du äter, hur mycket du rör på dig och hur dina sömnvanor ser ut påverkar hur du mår och vilka sjukdomar du drabbas av. Sunda vanor kan till exempel förebygga 90 procent av all typ-2-diabetes, 80 procent av alla hjärtinfarkter och 30 procent av all cancer.

Skapa en hållbar vana - gör en hälsoplan

Det kan vara lättare än du tror att byta en dålig vana mot en bra. När du väl bestämt dig för att göra en förändring kan det vara bra att sätta upp realistiska och tydliga mål. Ett sätt kan vara att upprätta ett avtal med dig själv – att göra din egen hälsoplan.

Så bedömer du din vikt

Det finns metoder för att ta reda på om du har en övervikt som kan öka risken för vissa sjukdomar. Den vanligaste metoden är att mäta midjemåttet.

Så tvättar du händerna

Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk. Du kan också undvika att smitta andra om du redan är sjuk.

Så använder du munskydd

När du använder munskydd är det viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Det är också viktigt att du använder rätt sorts munskydd.

Till toppen av sidan