Praktiska råd med sjuka barn

Vätskeersättning

Du eller ett barn kan behöva få vätskeersättning om kroppen förlorar mycket vätska, till exempel vid diarré eller stora kräkningar. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning. Det är det bästa vuxna och barn kan dricka för att återställa vätskebalansen.

Vätskebrist uppstår när kroppen förlorar mer vätska än vad den får i sig. Vatten och salter är nödvändiga för att du ska må bra, men de försvinner ur kroppen vid vätskebrist.

Äldre person och barn får lättare vätskebrist än vuxna. Ju yngre barnet är desto känsligare är barnet för vätskebrist.

Ibland behövs vätskeersättning

Du eller barnet kan behöva få vätskeersättning, till exempel om du eller barnet kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Vätskeersättningen innehåller lämpliga mängder av salt, socker och ett ämne som balanserar kroppens pH-värde. Vätskeersättningen hjälper till att återställa kroppens vätskebalans.

Det är bra att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek. Det finns både smaksatta och utan smak. Till barn under ett år rekommenderas vätskeersättning utan smak.

Till barn över två månader finns vätskeersättning som innehåller probiotika och zink. Det kan ibland göra att barnet blir bättre snabbare.

Till toppen av sidan