Vården i Kronoberg

Patientkontrakt – din överenskommelse med vården

Innehållet gäller Kronoberg

Patientkontrakt är inget skriftligt kontrakt eller avtal mellan dig och vården. Det är en möjlighet för dig och hälso- och sjukvården att jobba tillsammans för ditt bästa. Det innebär att du ska erbjudas att aktivt delta i din vårdprocess. Genom dialog mellan dig, dina närstående och vårdpersonalen gör ni det möjligt att tillsammans fatta det bästa beslutet för din vård.

Du vet vad som är viktigt för dig

När du har kontakt med hälso- och sjukvården möter du experter på olika sjukdomar och behandlingar, men du själv är expert på vad som är viktigt för att du ska känna att du kan leva bästa möjliga liv utifrån dina förutsättningar.

Vad innebär patientkontrakt?

Patientkontrakt är inget skriftligt kontrakt eller avtal mellan dig och vården. Det innebär en gemensam överenskommelse mellan dig som patient och vårdgivaren. Där målet är att uppnå delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan. Bland annat genom sammanhållen planering, att du får en fast vårdkontakt och att vi tillsammans kommer överens om bokade tider.

Därför har du rätt till ett patientkontrakt

Överenskommelsen i ett patientkontrakt ska göra det tydligt för dig:

  • Vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt
  • Vad du ska hålla koll på för att veta när du behöver söka vård
  • Vart du vänder dig när du behöver vård eller stöd
  • Vem som är din fasta vårdkontakt/kontaktperson om du är i behov av en sådan
  • Vad som är ditt nästa steg
  • Hur du själv kan påverka tider och upplägg för dina kontakter med vården
  • Behovet av att involvera dina barn och andra närstående

Prata med vårdpersonalen om ditt patientkontrakt eller om du tycker att någon av punkterna ovan inte är tydligt för dig.

Vad kan du själv göra för att må så bra som möjligt?

För mer konkreta tips för just dig och din situation, tala med vårdpersonalen om vad du själv kan göra för att kunna leva ett så bra liv som möjligt utifrån dina förutsättningar.

Vart vänder du dig om du behöver vård eller stöd?

Det finns flera olika sätt att kontakta vården. Du väljer själv det sätt som passar bäst för dig och din situation.

Ta del av information på 1177.se

Här kan du läsa om bland annat egenvårdsråd, sjukdomar och besvär, undersökningar, behandling och läkemedel. Informationen är kvalitetssäkrad och lätt att förstå.

Ring till 1177

Här kan du få sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Kontakta din mottagning

Kontaktuppgifter till mottagningar hittar du under hitta vård genom att söka på namnet på mottagningen. På många mottagningar kan du skriva ett meddelande till mottagningen via deras e-tjänster.

Läs din journal

Logga in via appen 1177 Vårdguiden eller här på 1177.se. Här hittar du information om diagnoser och vissa provsvar, och kan även se vad du och vårdpersonalen kommit överens om.

Se och hantera dina bokade tider

Logga in via appen 1177 Vårdguiden eller här på 1177.se.

Till toppen av sidan