För barn och unga om rättspsykiatrin i Växjö

Vad betyder ord inom rättspsykiatrin

Innehållet gäller Kronoberg

Här kan du läsa beskrivningen av ord som ofta används inom rättspsykiatrin.

Avdelning – Patienter har ett eget rum men delar vardagsrum, kök och tvättstuga. Detta kallas avdelning och det kan vara mellan 6 och 16 patienter på varje avdelning. 

Behandling – När man är sjuk behöver man få hjälp att bli frisk. Detta kallas behandling. Precis som när man får halsfluss och behöver penicillin så behöver någon som är psykiskt sjuk också behandling för att bli frisk. Det kan vara olika former av medicin, men också att få prata med någon. Det finns lika många behandlingar som sjukdomar och ibland kan man behöva flera stycken och kanske behandlingar under lång tid för att bli frisk.

Beledsagad aktivitet – När patienten får gå utanför sjukhuset med personal, exempelvis till stan eller på en promenad.

Frigång – När patienten får gå på sjukhusets område utan personal.

Larmbåge – En båge som man går igenom och som piper om man har någon metall med sig. Detta används för att se så att ingen tar med sig något i metall in på sjukhuset som kan vara farligt. Bågen ser ut precis som på flygplatser och det känns inget att gå igenom den. 

Medicin – För att kunna hjälpa personer som är sjuka ges det antingen tabletter eller flytande medicin för att hjälpa dem att bli friska. 

Permission – När patienten får lämna sjukhuset en bestämd tid utan personal. 

Rättspsykiatrisk vård – Innebär att en person har begått ett brott och var psykisk sjuk när brottet begicks. Så istället för fängelse kan personen bli dömd till vård för att få hjälp att bli frisk. 

Säkerhetsreceptionen – Det är ingången till sjukhuset och de som jobbar där hälsar dig välkommen och hjälper till att visa vägen. De kollar att du går igenom larmbågen och inte har något med dig som är förbjudet. 

Utslussning – När din familjemedlem mår bättre och ska få komma hem så tar man ett litet steg i taget för att till slut kunna lämna sjukhuset. Ett exempel är att man först får frigång, sedan permission över dagen och sedan längre permissioner hem till bostaden. 

Öppenvård – När man får vara hemma men fortfarande träffar personal från sjukhuset som ser till att allt går bra och att din familjemedlem mår bättre. 

Till toppen av sidan