För barn och unga om rättspsykiatrin i Växjö

Du som har en förälder eller anhörig inom rättspsykiatrin

Innehållet gäller Kronoberg

Här kan du läsa om vilka personer som hjälper din förälder eller anhörig på rättspsykiatrin och vad hen kan få göra för olika aktiviteter.

Vi som jobbar här vill att din familjemedlem ska må bättre. Hen behöver därför träffa olika personer, till exempel en doktor, sjuksköterska och avdelningspersonal för att få medicin och kunna må så bra som möjligt på sjukhuset. Om din familjemedlem känner sig ledsen kan hen få prata med en psykolog för att få hjälp.

Aktiviteter på sjukhuset 

På sjukhuset finns en skola, en gymnastiksal där din familjemedlem kan spela fotboll, volleyboll och innebandy. Är man intresserad av djur och växter så kan man vara med och ta hand om hönsen och växthuset. Det finns även en kiosk att handla i och man kan fika på caféet, laga mat eller baka och gå till sy- och träverkstaden. 

Det är aldrig ditt fel

När en förälder eller anhörig blir psykisk sjuk innebär det inte slutet för familjen. Många kan med rätt stöd och hjälp leva ett liv precis som innan. Ibland blir föräldern sjuk i perioder och är då i extra stort behov av stöd och hjälp.

När en förälder eller anhörig hamnar inom vården så är det inte för alltid, utan det finns en framtid efter vården när denne blivit färdigbehandlad. Du är inte ensam om att någon i din närhet är psykiskt sjuk men det är ovanligt att det pratas om och därför kan det kännas främmande. Att hålla kontakten med föräldern eller den anhöriga kan kännas tungt i perioder då föräldern eller annan anhörig kanske befinner sig långt bort och det kan vara svårt att ses. Men detta är en period i livet då din förälder eller annan anhörig behöver hjälp för att må bra och få redskap att skapa en bra framtid med dig. Kom ihåg, det är aldrig ditt fel.

Barnombudet stöttar dig

För att prata med barnombudet på den avdelning din familjemedlem vistas på kan du ringa till avdelningen och fråga efter barnombudet eller mejla barnrattsombud.rattspsyk@kronoberg.se

Om barnombudet inte jobbar när du ringer går det bra att lämna namn och nummer så ringer barnombudet upp dig. Barnombudet kan svara på dina frågor och funderingar om sjukhuset.

Till toppen av sidan