Fysisk aktivitet och träning

Fysisk aktivitet på recept (FaR) i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

I Region Kronoberg har arbetsmetoden FaR funnits i många år. Den vårdpersonal du möter vid dina besök i vården kan föreslå FaR för att förebygga sjukdom eller som en del i din behandling utifrån ditt hälsotillstånd. Är du nyfiken på om FaR skulle passa för dig, rådfråga den vårdpersonal du möter. All legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i Region Kronoberg kan förskriva FaR samt remittera dig till Primärvårdens hälsoenhet om du önskar ytterligare stöd.

Här kan du läsa mer om FaR

När du har fått ditt FaR kan du på egen hand aktivera dig utifrån den ordination du fått, för många räcker det med den motivation som receptet ger. I Kronoberg finns möjlighet att kontakta primärvårdens hälsoenhet om du behöver lite extra stöd och uppföljning i ditt förändringsarbete.

Extra stöd till förändring på primärvårdens hälsoenhet

På Primärvårdens hälsoenhet erbjuder vi dig som är otillräckligt fysiskt aktiv stöd att öka och främja din aktivitetsnivå. Om du har fått ett FaR vid ditt besök i vården framgår på receptet hur du kontaktar oss vid behov av mer stöd. Men vi finns även för dig som är otillräckligt fysisk aktiv men som ännu inte förskrivits FaR, i dessa fall förskrivs FaR av primärvårdens hälsoenhet.

Vid ditt besök på primärvårdens hälsoenhet utgår vi från dina förutsättningar och önskemål. Tillsammans skapar vi en behandlingsplan med lämpliga aktiviteter, där du är delaktig för att skapa mål som är viktiga för dig. Aktiviteterna utför du i din hemmiljö eller i friskvården. Du erbjuds uppföljning utifrån behov, där vi utvärderar hälsoeffekter och aktivitetsnivå, vilken justeras vid behov.

Vi utför inga fysioterapeutiska bedömningar och utformar inga träningsprogram eller träningspass. Däremot erbjuds du ett konditionstest i form av enkelt cykeltest vid start och som ett sätt att mäta och utvärdera behandlingen vid uppföljning. Besöket på primärvårdens hälsoenhet kostar 100 kronor och ingår i högkostnadsskyddet. Kostnader för aktiviteter bekostar du själv.

Boka tid hos primärvårdens hälsoenhet

Du kan boka din tid via någon av länkarna nedan. Välj boka tid direkt

Kontakta primärvårdens hälsoenhet i Växjö
Kontakta primärvårdens hälsoenhet i Ljungby

Det går också bra att ringa, 0470 59 22 90 knappval 1.

Via länkarna, under fliken vårt utbud/fysisk aktivitet, kan du ta del av mer information och verktyg, som t.ex en aktivitetsdagbok som kan vara till hjälp för att öka din aktivitetsnivå.

Att komma igång i Kronoberg

I Kronobergs län finns många träningsanläggningar i friskvårdens regi, vissa erbjuder ledd gruppträning och andra styrketräning i gym. Många väljer att erbjuda en kombination. Vissa av länets träningsanläggningar erbjuder också särskilt stöd för dig som har fått Fysisk aktivitet på recept (FaR), det betyder att de har en eller flera FaR-ansvariga och ibland också ett anpassat utbud för kunder med FaR. Det är upp till varje friskvårdsaktör att anpassa eller rabattera sina tjänster. Ta gärna kontakt med den träningsanläggning som passar dig för att höra hur just deras utbud och priser är.

I länet finns olika kommunala möjligheter att vara fysisk aktiv. Via länkarna nedan kan du se vilka motionsslingor, utegym eller sporthallar som finns i just din kommun. Flera av aktiviteterna är dessutom gratis. 

Alvesta  Alvesta - Se & Göra
Lessebo  Uppleva och göra - Lessebo
Ljungby  Ljungby kommun
Markaryd:  Uppleva och göra - Markaryd
Tingsryd  Aktiviteter i Tingsryd | Visit Tingsryd
Uppvidinge  Uppleva och göra - Uppvidinge kommun
Växjö  Se och göra - Växjö kommun (vaxjo.se)
Älmhult  Upplev & göra | Älmhults kommun (almhult.se)

Samtliga kommuners motionsslingor finns också samlade på  Naturkartan

Till toppen av sidan