Aktuellt

Aktuellt i Kronoberg

Innehållet gäller Kronoberg

Innehåll - Aktuellt i Kronoberg

Visa innehåll som:
Många fall av RS-virus just nu

Just nu ser vi ovanligt många fall av RS-virusinfektion hos spädbarn i Kronobergs län.

Tillfälligt uppehåll i munskyddskrav när du besöker vården

24 oktober: Region Kronoberg har fattat beslut om ett tillfälligt uppehåll i det förebyggande munskyddskravet. Beslutet är fattat på grund av det lite lugnare covidläget i Kronoberg.

Nu kan alla över 18 år boka tid för påfyllnadsdos

Region Kronoberg välkomnar nu alla invånare över 18 år att boka tid för en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Samtliga påfyllnadsdoser i regionen ges med vaccin anpassat för nya varianter av viruset.

Invånare över 65 år erbjuds påfyllnadsdos

19 september: Invånare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccination mot covid-19. Från och med den 20 september ges samtliga påfyllnadsdoser i Region Kronoberg med vaccin anpassat för nya varianter av covid-19. Det nya vaccinet bedöms ge ett jämförbart gott skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19.

Nu införs provtagning för att upptäcka tarmcancer

16 september: Från och med mitten av september kommer du som är född år 1960 och 1962 och är folkbokförd i Kronobergs län få ett brev hem med erbjudande om provtagning för att upptäcka cancer i tjock- och ändtarmen.

Felaktigt vaccinationsutskick till invånare

30 augusti: Tyvärr blev det fel när Region Kronoberg skickade ut ett brev med erbjudande om vaccination mot covid-19 till personer som tillhör riskgrupp och har så kallad immunbrist. 1 300 personer har fått brevet trots att de inte har någon immunbrist. Vi beklagar det inträffade.

Påfyllnadsdos erbjuds vissa grupper från 1 september

Från den 1 september erbjuder Region Kronoberg en påfyllnadsdos mot covid-19 till följande grupper: personer över 80 år, riskgrupper samt personer som bor på särskilt boende eller har hemtjänst. När du är välkommen att boka tid kommer du att få ett brev, i brevlådan eller till din digitala brevlåda.

Fortsatt samordning mellan vårdcentralerna i Lenhovda och Åseda

Under vecka 33 och 34 fortsätter vårdcentralerna i Lenhovda och Åseda att samverka. Under dessa två veckor är det vårdcentralen i Lenhovda som kommer att hålla öppet. För rådgivning och tidsbokning ringer du till din vanliga vårdcentral – du blir automatiskt kopplad rätt.

För dig som besöker inneliggande anhörig

Smittspridningen av coronaviruset ökar något i Kronoberg. Därför har Region Kronoberg beslutat att införa ett antal åtgärder för att minimera risken att patienter ska drabbas av smitta. Kortfattat handlar restriktionerna om ökat skydd vid nära kontakter i vården samt återhållsamhet med besök hos inneliggande patienter.

Gynekologiska cellprovsmottagningen flyttar till Centrallasarettet Växjö

8 juni: Gynekologiska cellprovsmottagningen i Växjö flyttar till lokaler på lasarettet i Växjö. Mottagningen öppnar upp på lasarettet den 13 juni. Tiden och adressen på din kallelse gäller!

Ryds vårdcentral stängd 1 juni

25 maj: Vårdcentralen i Ryd är stängd onsdag 1 juni på grund av utbildning för personalen.

Missa inte viktig information från sjukvården

18 maj: Har du en digital brevlåda? Tänk då på att kallelser och annan viktig information från Region Kronoberg skickas till din digitala brevlåda.

Vaccination mot TBE - för dig som vistas i naturen i vissa områden

20 april: Du som regelbundet vistas ute i skog och mark i Rottne med omnejd och Norrhult med omnejd rekommenderas att vaccinera dig mot TBE.

Region Kronoberg erbjuder nu en fjärde dos (andra påfyllnadsdos) till personer som är 65 år och äldre

Region Kronoberg erbjuder nu en fjärde dos (andra påfyllnadsdos) mot covid-19 till personer som är 65 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen kan ges tidigast fyra månader efter dos tre.

Nytt vaccin mot covid-19 för personer med särskilda skäl

21 mars: Nu finns ett nytt vaccin mot covid-19, Nuvaxovid, från Novavax. Vaccinet är det femte vaccinet mot covid-19 som har godkänts i EU. Nuvaxovid kommer att användas i Region Kronoberg, men i begränsad omfattning.

Vårdcentralen Rottne flyttar till vårdcentralen Braås under fem veckor

24 februari: Den 7 mars stänger vårdcentralen i Rottne och verksamheten flyttar tillfälligt till vårdcentralen i Braås. Anledningen är att vårdcentralen ska renoveras för att i framtiden kunna erbjuda patienter och personal bättre, större och mer ändamålsenliga lokaler.

Avboka eller omboka din tid senast 24 timmar innan besöket

21 februari: Kom ihåg att avboka eller omboka din tid senast 24 timmar innan besöket om du inte har möjlighet att komma på din bokade tid. Om du avbokar senare än så eller inte dyker upp till ditt besök får du betala en uteblivandeavgift.

Region Kronoberg erbjuder en andra påfyllnadsdos till personer över 80 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en andra påfyllnadsdos (dos 4) mot covid-19 till personer som bor på särskilt boende för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen kan ges tidigast fyra månader efter den första påfyllnadsdosen.

PCR-testning av allmänheten avslutas 9 februari

8 februari: Från och med den 9 februari kan du inte längre testa dig för covid-19 via din vårdcentral. Detta då Folkhälsomyndigheten inte längre rekommenderar PCR-provtagning för allmänheten vid symtom förenliga med covid-19.

Intervallet mellan dos två och tre sänks till tre månader

1 februari: Du som är 18 år eller äldre kan boka tid för en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin, minst tre månader efter dos två.

Vårdcentralen Braås finns på vårdcentralen Rottne även vecka 7

11 februari: Även under vecka 7 kommer vårdcentralen Braås att vara samordnad med vårdcentralen Rottne i Rottne. Anledningen är stort personalbortfall. Beslut om förlängning tas löpande, utifrån rådande läge.

Nu erbjuds fler tider för videobesök i vården

20 januari: För att minska risken för smittspridning i vården erbjuder verksamheterna inom primärvård, rehab och psykiatri videobesök i större omfattning. Du kan förbereda dig för ett videobesök genom att skaffa e-legitimation och ladda ner Region Kronobergs vårdappar till din smartphone, surfplatta eller dator.

Dosintervallet mellan dos två och tre sänks till fem månader

13 januari: Du som är 18 år eller äldre kan boka tid för en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin, fem månader efter dos två.

Personer utan symtom ska avstå provtagning

Det är just nu brist på nationell analyskapacitet gällande PCR-provtagning för covid-19. Det gör att väntetiden på svar kan vara upp till tre dagar. Region Kronoberg ber nu personer utan symtom som ska provtas – till exempel nära kontakter – att låta bli för att de som har symtom förenliga med covid-19 ska prioriteras.

Vid symtom på covid-19 rekommenderas endast PCR-test

Om du har symtom som är förenliga med covid-19 ska du lämna PCR-prov, det räcker inte med att ta ett antigentest/snabbtest som du har köpt själv. Detta för att PCR-prov är mer tillförlitliga än antigentester/snabbtester. PCR-provtagning görs genom ett självtest som hämtas ut på vårdcentralen.

Du som är 18 år eller äldre kan boka tid för påfyllnadsdos, 6 månader efter dos 2

3 januari: Nu kan du som är över 18 år boka tid för en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin. Men det måste ha gått minst 6 månader sedan du tog dos 2.

Om du har testats positivt för covid-19 kan det dröja innan du blir uppringd av regionens smittspårare

29 december: Smittspårningens uppgift är att kartlägga vilka personer som kan ha blivit utsatta för covid-19-viruset och som behöver provtas. Om du har ett positivt provsvar för covid-19 blir du kontaktad av vårdpersonal för att få förhållningsregler och bli uppmanad att informera andra du kan ha träffat innan du visste att du var smittad.

Inga anhöriga i mödrahälsovården från 27 december

23 december: Från och med den 27 december får du inte ha med dig någon anhörig på besök i mödrahälsovården på våra barnmorskemottagningar i länet.

Nya avgifter för dig som patient från 1 januari

21 december: Från och med 1 januari 2022 gäller nya avgifter för dig som besöker hälso- och sjukvården i Region Kronoberg. Bland annat kommer patientavgift tas ut från den dagen du fyller 20 år och högkostnadsskyddet inom öppen hälso- och sjukvård höjs.

Vårdcentraler samarbetar under jul och nyår

17 december: Under jul och nyår samverkar några av Region Kronobergs vårdcentraler. Det betyder att du får ditt besök på någon annan vårdcentral än där du är listad under vissa dagar.

Nya grupper erbjuds en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 efter sex månader

6 december: Du som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom eller som är född 1971 eller tidigare kan nu boka tid för en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Det gäller också personer med insatser enligt LSS eller beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Fler över 65 år får nu möjlighet att få sin påfyllnadsdos av covid-19-vaccin

Folkhälsomyndigheten har kortat tidsintervallet mellan dos 2 och påfyllnadsdosen för personer över 65 år till minst 5 månader. Detta innebär att fler kan få dos 3 innan jul och därmed får ett bättre skydd inför julhelgen då människor umgås i större utsträckning.

Nu får du digital operationsbekräftelse

10 november: Du som ska opereras i Region Kronoberg får från och med nu en digital behandlingsbekräftelse via 1177.se.

Påfyllnadsdos för dig född 1956 eller tidigare

29 oktober: Region Kronoberg öppnar vaccinationsbokningen för en påfyllnadsdos för alla som är födda 1956 eller tidigare.

Efter pausen av Moderna: Personer under 30 får Pfizer som andra dos

21 oktober: Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att Modernas vaccin Spikevax även fortsättningsvis inte rekommenderas för personer födda 1991 och senare. Istället rekommenderas Pfizers vaccin Comirnaty, även som andra dos för den som fått Moderna som första dos.

Modernas vaccin pausas för personer under 30 år

6 oktober: All vaccinering med Modernas vaccin mot covid-19 pausas för personer födda 1991 eller senare, efter ett beslut från Folkhälsomyndigheten.

Fler grupper kan nu få en tredje dos

4 oktober: Nu påbörjas vaccination med en tredje dos på länets särskilda boenden. Personer födda 1941 eller tidigare samt personer med hemtjänst eller hemsjukvård är välkomna att boka in sig för en tredje dos vaccin sex månader efter dos 2.

Se din läkemedelslista i journalen via nätet

15 september: Journalen via nätet är en av 1177 vårdguidens e-tjänster där den som är 16 år eller äldre kan logga in och läsa information från sin journal. Nu kan du som sökt vård inom Region Kronobergs län även se aktuella läkemedelsordinationer i journalen via nätet.

Jourläkarcentralen i Ljungby har öppet under helger – tidsbokning krävs

Den 1 september öppnar regionen upp möjligheten för fysiska besök på jourläkarcentralen i Ljungby under helger, kl. 12-17. Övriga tider hänvisas patienter till video- eller telefonbesök, och vid behov av fysiska besök, till jourläkarcentralen i Växjö.

Anhörig/partner åter välkommen att följa med på ultraljud

Från och med den 26 juli får en partner eller annan medföljande anhörig vara med på ultraljudsundersökning inom mödravården.

Kronobergare trygga med sin barnmorska

433 kvinnor i Kronobergs län har hittills delat med sig av sina erfarenheter från mödrahälsovården och förlossningsvården i Graviditetsenkäten. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemötande.

Symtomfri partner/anhörig får nu vara med på BB

Region Kronoberg har lättat på besöksrestriktionerna och partner eller annan anhörig får nu vara med på BB i mån av plats. Det ska vara samma anhörig som är med hela tiden och denna ska vara symtomfri.

Regionala rekommendationer upphör

31 maj: Vid månadsskiftet maj/juni upphör de flesta av de regionala rekommendationerna gällande covid-19. Anledningen är att smittspridningen minskar i länet. Samtidigt är det viktigt att du fortsätter följa de nationella rekommendationerna.

Dosintervall förlängs till 7 veckor från och med 31 maj

För Moderna och Pfizers covid-19-vaccin förlängs intervallet mellan doserna med en vecka med start från och med 31 maj.

Självhjälpsprogram vid coronaoro

30 mars: Coronapandemin och covid-19 har förändrat livet på många sätt. Känner du en oro som påverkar din vardag? Då kan du få stöd genom ett nytt självhjälpsprogram på nätet.

Vaccination med Astra Zeneca återupptas

Under torsdagen meddelande Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin återigen kan användas. Vaccinet rekommenderas nu för personer över 65 år.

Vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausas

16 mars: Region Kronoberg pausar vaccinationen med Astra Zenecas vaccin efter ett beslut från Folkhälsomyndigheten. Beslutet är en försiktighetsåtgärd.

Region Kronoberg startar telefonlinje med vaccinationsstatus

12 mars: Nu kan du ringa 0470-58 60 00 för att få den senaste informationen om vilka som vaccineras mot covid-19 just nu och hur man får en tid för vaccination.

Kan jag vaccinera mig mot covid-19 om jag har en allergi?

9 mars: Nästan alla som har en allergi kan vaccinera sig mot covid-19. Det gäller även svåra allergier.

Nu öppnar tidsbokningen för covid-19 vaccination för dig som får stöd enligt LSS

8 mars: Nu kan du som är 18 år eller äldre och får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) boka tid för covid-19 vaccination. Det gäller också dig som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personerna ovan kan boka tid nu.

Gratis färdtjänst till vaccinationen

1 mars: Har du redan färdtjänst eller är över 85 år och inte har möjlighet att själv ordna transport till din vårdcentral för att vaccinera dig, kan du boka kostnadsfri transport genom Region Kronoberg.

Efter pausen: nu startar mammografiscreeningen upp igen

Från vecka 10 kallas kvinnor återigen till mammografiscreening i Kronoberg. Mammografiscreeningen i Kronoberg pausades i mitten av januari på grund av sjukskrivning. Nu har regionen arbetat ikapp och kan starta upp screeningen igen.

Har du rest i andra länder?

9 februari: Du som rest in i Sverige från ett annat land kan ha kommit i kontakt med nya varianter av coronaviruset. Läs om vad som gäller för dig, oavsett om du har haft en tidigare bekräftad infektion med covid-19 eller inte. Du ska testas för covid-19 så snabbt som möjligt efter ankomst till Sverige och sedan även dag 5 efter inresa till Sverige. Detta gäller dig som är född 2014 eller tidigare. Om du behöver provta dig under helgen, ring till jourläkarcentralen i Växjö, tel 0470-58 78 00.

Variant av Freja e-id upphör som inloggningsalternativ

8 februari: Möjligheten att använda den version av Freja e-id som nyligen införts som möjlighet till inloggning till 1177 Vårdguidens e-tjänster kommer att stängas av den 5 februari, efter dialog med regionerna som utvärderat möjligheten. Den som har Freja eID behöver uppgradera till en godkänd e-legitimation, exempelvis Freja eID Plus eller BankID.

Du kan inte boka tid för vaccination mot covid-19 ännu

1 februari: Du kan inte boka tid för vaccination mot covid-19 ännu.

Ta det lugnt i snön

5 februari: Ta inte onödiga risker, använd gärna broddar om du ska ut och gå samt skydd och hjälm om du ska åka skidor.

Mammografin pausas

Mammografin i Kronoberg pausas på grund av personalbrist.

PCR-prov visar inte om du är smittfri

Du som har konstaterats positiv för corona kan inte ta reda på om du är smittfri genom att ta ytterligare ett PCR-test. PCR-testet kan inte visa smittfrihet.

För dig som rest från Storbritannien eller Sydafrika

Du som varit i Storbritannien eller Sydafrika och kommit till Sverige de senaste 14 dagarna uppmanas testa dig för covid-19, även om du inte har symtom. Kontakta din vårdcentral för provtagning på vardagar och jourläkarcentralen för provtagning under helger och röda dagar. I väntan på provtagning och testresultat uppmanas du att bete dig som om du har covid-19.

Primärvården: Vi behöver kronobergarnas hjälp

Det är högt tempo på vårdcentralerna. I Rottne och Braås har Jessica Sakshaug och hennes medarbetare haft fullt upp med vaccination för säsongsinfluensan, samtidigt som jättemånga testas för covid-19.

Akut obstetriska mottagningen flyttar 9 nov

Den 9 november flyttar akut obstetriska mottagningen till Centrallasarettet Växjö. Mottagningen flyttar från Dockanhuset på västra Esplanaden 9B och kommer att ligga på plan 4 i samma lokaler som gynmottagningen.

Sök tid på vårdcentralen via webben

Om du bokar dina tider själv via 1177.se hjälper du till att minska belastningen på vårdcentralerna.

Norra passagen på centrallasarettet i Växjö avstängd

Från och med måndagen den 12 oktober kommer trappan och torget vid norra passagen på centrallasarettet i Växjö att vara avstängt. Området öppnas enligt plan igen i februari 2021. Alternativ väg skyltas på plats.

Patienter erbjuds operation på annan ort

För att ta hand om de uppskjutna operationer som uppstått i samband med coronapandemin kommer patienter i Region Kronoberg att erbjudas operation i andra län, både hos privata aktörer och vårdgivare inom andra regioner.

Kallelser till mammografi i Ljungby och i Växjö

För att komma ifatt med hälsoundersökningar med mammografi kommer kvinnor i Kronoberg bli kallade till antingen Ljungby eller Växjö, oavsett var i länet du bor. Under tiden satsningen pågår finns det begränsad möjlighet till ombokning av sin undersökning.

Nu återupptas cellprovtagningen

Sedan i mars har all cellprovtagning i Kronoberg varit pausad. Den 14 september återupptas provtagningen i både Växjö och Ljungby.

Undvik att besöka patienter på sjukhusen

Coronapandemin är inte över och det råder fortfarande besöksrestriktioner på våra sjukhus. Fundera en extra gång om du behöver hälsa på en inneliggande patient, även om du känner dig frisk.

Vården lånar skyddsmasker av försvaret

Skyddsmask 90 kan se lite skrämmande ut, men den är tryggare än de ansiktsskydd som normalt används under Covid-19-tider. Nu kan du mötas av vårdpersonal med masken på olika ställen i vården.

Fysiska vårdbesök ersätts med digitala videobesök

För att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset kommer fler fysiska vårdbesök i Kronoberg att ersättas med digitala videobesök – i de fall det är möjligt. Förbered dig för att kunna delta i ett videomöte med vården redan nu. Det kommer spara tid för vården.

Enklare att få hjälp för barn och unga med psykisk ohälsa

En väg in är ett telefonnummer som barn och unga från 6 till 17 år samt närstående kan ringa för stöd och rådgivning kring barn och ungas psykiska hälsa.

Bli påmind om din bokade tid. Det tjänar alla på.

Från 1 januari kommer avgiften att dubblas om du inte kommer till ditt bokade besök i vården. Men det finns hjälp för dig att få så att du slipper den onödiga kostnaden. Be personalen på din vårdmottagning att skicka en påminnelse till dig via mobiltelefon eller mejl.

Vaccination mot rotavirus till alla barn i Kronoberg

Från början av september kommer vaccin mot det smittsamma rotaviruset ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det innebär att alla barn i Kronoberg kommer att erbjudas vaccination.

Till toppen av sidan