Så fungerar vården

Så samarbetar vård och omsorg

Här kan du läsa om vad en fast vårdkontakt kan göra för dig för att samordna vård och omsorg. Läs också om samordnad individuell plan, SIP.

Innehåll - Så samarbetar vård och omsorg

Visa innehåll som:
 • Du som behöver insatser hemma efter utskrivning från sjukhuset

  Vad händer när jag har blivit inlagd på sjukhus, hur länge får jag stanna och hur ska jag klara mig när jag kommer hem igen? Här kan du läsa om hur personalen på sjukhuset, din hälsocentral, öppenvårdsmottagning och din hemkommun samarbetar för att du ska känna dig trygg vid utskrivning från sjukhuset.

 • Sällsynta diagnoser

  En del sjukdomar och tillstånd är så ovanliga att de räknas som sällsynta diagnoser. De innebär ofta särskilda svårigheter. Hos en del kommer symtomen redan som barn och hos andra först i vuxen ålder. Du som har en sällsynt diagnos har rätt till den hjälp som du behöver i ditt dagliga liv.

 • Samordnad individuell plan - SIP

  När du, ditt barn eller någon annan närstående behöver hjälp från flera personer inom vården, omsorgen eller skolan kan det passa bra att få en SIP. Det är en förkortning av samordnad individuell plan. Ni får vara med och planera den hjälp som behövs.

 • Fast vårdkontakt - din hjälp i vård och omsorg

  Är du sjuk och har många besök i vården kan du få hjälp av en person inom vården som hjälper dig med dina vårdkontakter. Det kallas för en fast vårdkontakt. Det är den personen du ska kontakta för att få veta vad som planeras i vården för dig.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Till toppen av sidan