Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Kalmar län

Beställ klamydia- och gonorrétest i Kalmar län

Du som är är 15 år eller äldre och folkbokförd i Kalmar län kan beställa ett kostnadsfritt klamydiatest på nätet. I vissa fall kan detta test också upptäcka gonorré.

Så här går det till – steg för steg

Logga in och beställ testet

Logga in i 1177 e-tjänster med e-legitimation. Under rubriken Egen provhantering väljer du beställ test och se provsvar. Testet skickas med post i ett neutralt kuvert utan avsändare.

Tänk på att din beställning är personlig. Du ska inte beställa klamydiatest åt någon annan. Var och en beställer sitt eget test via sin egen inloggning. Däremot kan du få testet skickat till en annan adress än den adress du är folkbokförd på genom att skriva adressen under tillfällig adress när du gör din beställning.

Logga in och beställ ett klamydiatest.

Hur gör jag testet?

Du tar provet själv. Så här går det till:

  1. Män lämnar urinprov.
  2. Kvinnor lämnar slidsekretprov som du tar med en bomullspinne.
  3. Du skickar in provet på analys. Du behöver inte betala porto. Följ den instruktion som följer med testet.
  4. Obs! Du som provtagare måste registrera ditt prov på 1177.se enligt medföljande instruktion innan det skickas in till laboratoriet. Utan registrering kan provet EJ analyseras.

Så skickar du provet för analys på laboratorium

Lägg provet och den medföljande remissen i det vadderade svarskuvertet du fick tillsammans med klamydiatestet och posta det. Du behöver inte betala porto.

OBS! Du måste skicka in ditt prov inom 40 dagar efter att du beställt ditt test, annars avslutas ditt ärende.

Så får du ditt provsvar

Inom en vecka får du ditt provsvar. Har du fyllt i ditt mobilnummer eller e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finnas att läsa på 1177. 

Logga in och läs ditt provsvar.

Om du har klamydia

Om provet visar att du har klamydia får du i ditt provsvar information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia kan alltid botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis. Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Behandling enligt aktuella riktlinjer och smittspårning måste ske enligt Smittskyddslagen 2004:168, 3 kap, 4 §.

Aktuella artiklar

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan